Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Det är tack vare Alliansen som kvinnor nu kan pressa upp sina löner

Annons

Med stor förundran läser jag (20/12) David Örnbergs (V) debattartikel i DT om att han tror att vi i Alliansen vill starta ett modernt statarsamhälle. Det kunde inte vara mer fel. Örnberg kan inte ägnat lång stund till att försöka förstå Alliansens politik. 

Det Alliansen har åstadkommit är att skapa en arbetsmarknad för kvinnor i tidigare kommunala yrken där de i dag kan välja och välja bort arbetsgivare, där det förr bara fanns en arbetsgivare att välja på. Det är tack vare alliansen en arbetsmarknad nu skapas där lönerna kan pressas uppåt för att det nu finns val för arbetstagarna att göra och det är nog så långt ifrån ett statarsamhälle som man kan komma.

Valfriheten fyller en central roll i svensk välfärd. Människor ska själva få bestämma vilken skola som passar bäst för familjen, var man helst vill söka vård och hur ens omsorgsbehov bäst kan mötas. Och det handlar lika mycket om dem som jobbar inom välfärden, att de ska ha möjlighet att välja mellan flera arbetsgivare och arbetsplatser.

Valfrihet blir först på riktigt när det finns flera alternativ. Mångfald innebär också att nya idéer prövas. Om vi ska klara framtidens välfärdsbehov krävs det att många bidrar för att driva på utvecklingen. Välfärden behöver fler alternativ - inte färre.

Jag vet inte om det som Örnberg ger uttryck för verkligen är att stå på den enskilde arbetarens sida, som han säger sig göra. Det är i varje fall inte att stå på kvinnors sida. Det är nog som han skriver själv ett uttryck för vänsternostalgi.

Att Örnberg på allvar kan tro att valfrihet i välfärden skapar ett modernt statarsamhälle är såväl världsfrånvänt som arkaiskt.

Frågan är vem som verkligen vill gå tillbaka till ett samhälle från svunna tider, om det inte är Örnberg själv=? Vi i Alliansen vill i varje fall skapa bättre valfrihet för såväl arbetstagare som andra medborgare.

Malin Höglund, kommunalråd (M), Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons