Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: De som köar bryr sig inte om vem som opererar – regeringen borde aldrig tagit bort Alliansens kömiljard

Artikel 38 av 50
Kirurgkrisen i Falun
Visa alla artiklar

Annons

Svar till debattartikeln "Hyr vi in stafettsjuksköterskor kommer stafettpersonalen i allmänhet att öka – och arbetsmoralen sänkas" som publicerades i DT den 16/2:

Vi inom Sjukvårdsalliansen vill sätta patienten i främsta rummet. Vi vill därför undvika att låsa fast oss vid ideologiska principer eller ägna oss åt spekulationer om framtiden.

Landstingspolitikerna Gunnar Barke , Elin Norén, Per-Inge Nyberg och Kristina Svensson, Socialdemokraterna, tror sig veta att rekryteringen av tio hyrsköterskor för att lösa en akut kris slår upp dörrarna på vid gavel för bemanningslösningar i hela verksamheten.

De verkar även mer oroliga för vad den ordinarie personalen kommer att tycka om sina nya kollegor än över att hitta lösningar för att minska lidandet för de ungefär 1200 patienter som står i kö till kirurgen i Falun.

De som tvingas leva med smärta och fysiska problem dag ut och dag in bryr sig nog dock inte om eventuella löneskillnader hos dem som opererar.

Det är det som skiljer oss inom Sjukvårdsalliansen från Socialdemokraterna. Vi ser verkligheten som den är och väjer inte för praktiska lösningar när det behövs. Sjukvårdsalliansen arbetar för att skattebetalarna ska få så mycket vård för pengarna som möjligt.

Även vi strävar mot målet att sjukvården på sikt inte ska behöva vara beroende av hyrpersonal och naturligtvis att vi ska ha en ekonomi i balans, men vi sätter inte ideologi och prestige i främsta rummet. Om ett kortsiktigt anlitande av hyrsköterskor medför att man undviker stängda vårdplatser vill vi verka för det.

Sedan den rödgröna regeringen tog över växer vårdköerna i hela Sverige. Ungefär 100 000 personer står i kö för tillfället och mer än var fjärde patient tvingas vänta längre än tre månader på operation inom specialistsjukvården.

Det är S-MP-regeringen som bär ansvaret för att de nationella vårdköerna har fördubblats på tre år. De avskaffade den ”kömiljard” som alliansregeringen införde där landsting som lyckades kapa i vårdköerna belönades. I stället införde de ett system där dåligt skötta landsting får mer pengar och mer stöd.

Det rödgröna landstingsstyret i Dalarna är inget undantag. En orsak till att dalfolket får mindre och mindre för skattepengarna är bristen på konkurrens och alternativa utförare. Rädslan för vinst hos landstingsstyret verkar vara viktigare än viljan att pröva nya lösningar som gynnar patienterna.

Socialdemokraterna framhåller gärna den privat drivna urologmottagningen i Borlänge, som betar av köer i rask takt. Men de nämner inte att urologen drivs av ett privat företag. Det visar att det inte är utföraren som är viktigast utan att patienten får hjälp i tid.

Ulf Berg (M)Christer Carlsson (M)Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)Bo Brännström (L)Birgitta Sacrédeus (KD), oppositionsråd, Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Kirurgkrisen i Falun
Annons