Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Dalasinfoniettan: Kristinehallen saknar akustik – och Falun visioner för hur man ska vara en attraktiv stad

Annons

Svar till debattartikeln "Jag vill inte att Dalasinfoniettan ska flytta – och undrar om Borlänge har råd" som publicerades i DT den 27/4:

När Susanne Norberg uttalar sig om att det inte är akustiken i Kristinehallen som är föremål för kritik utan att det är avsaknaden av permanent övningslokal som står i fokus är det bara delvis sant.

Att Kristinehallen en gång i tiden byggdes som ”musiklokal” ifrågasätts inte här men den har under årens lopp förvanskats av ett antal olika ingrepp till något som idag inte motsvarar det som kan kallas för bra akustik.

Kristinehallen är idag en föråldrad lokal som skulle behöva en komplett översyn inte bara akustiskt - även de offentliga ytorna är i skriande behov av utbyggnad och modernisering så att den anpassas till de förväntningar dagens publik har på en konsertarena.

LÄS MER: Debatt: "Vi är starkt oroade över planerna på ett nytt kulturhus i Borlänge"

Sett ur ett bredare perspektiv undrar man om det från Falu kommun finns någon långsiktig vision för hur man ska vara en attraktiv kommun att bo och verka i.

Studie efter studie visar att satsningar på kultur har positiva effekter på ekonomin och idag är det en viktig faktor för människor och företag när de väljer var de ska etablera sig.

LÄS OCKSÅ: Falupolitiker rasar mot Borlänges planer på att locka över Dalasinfoniettan: "Förkastligt beteende"

Professor i samhällsplanering Göran Cars vid Kungliga tekniska högskolan skriver i sin forskningsrapport ”Kultur, turism och stadsattraktivitet” om just detta. ”Kultur har traditionellt betraktats som ekonomiskt tärande. Så är det inte idag. En genomtänkt kulturinvestering kan bidra till att skapa värden som betydligt överstiger de kostnader den är förenad med.”

LÄS OCKSÅ: Länsmusikchefen om Borlänges flirt med Dalasinfoniettan: "Jag ränner inte runt till kommunerna och frågar vem som kan ge oss en bra lokal"

Dalasinfoniettan är en luttrad orkester som har sett många planer på konsert- och kulturhus komma och gå. Vi välkomnar därför Borlänges satsning på ett kulturhus med öppna armar. Dock är de flesta av oss Falubor och vi är ärligt talat bekymrade över kommunens brist på ambition att framtidssäkra staden som en attraktiv plats att leva på.

Med vänlig hälsning,

Anders Norén, för Dalasinfoniettans räkning

LÄS OCKSÅ: Galaxen kan bli Borlänges nya kulturhus – förhandlingar inleds

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons