Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Bidrag är som knark – ta Borlänge ur fattigdom genom att minska försörjningsstödet och avslöja fuskarna

Annons

Svar till debattartikeln "Fattigdomen i Sverige är accepterad - var är de rejäla jämlikhetsåtgärderna från riksdag och regering?" som publicerades i DT den 13/12:

Kommunalrådet Leif Lindström (V) lyfter fram ett antal brister som finns i Sverige som styrs av en av Vänsterpartiet understödd rödgrön regering men framförallt i den kommun han själv är med och styr sedan förra valet. När Leif Lindström lyfter fram att fattigdom skulle vara accepterat av en majoritet av svenska folket så vet jag inte vilka han umgås med men bland moderater i Borlänge kan vi konstatera att så inte är fallet.

Problemet i Borlänge är att för lite konkreta åtgärder vidtas för att göra något åt grundproblemen med att dubbelt så många är beroende av försörjningsstöd jämfört med rikssnittet. Dels faller ett stort ansvar på kommunen som genom sin bidragspolitik med en så kallad budgetpost låst in människor i bidragsberoende.

Dels en misslyckad kommunal bostadspolitik som skapat segregation och misslyckad integration. En flerbarnsfamilj erhåller så mycket försörjningsstöd att det inte lönar sig att jobba vilket vi moderater vänder oss emot.

Det är inte bra för individen och inte bra för samhället. Att sätta ett bidragstak och krav på motprestation är att visa att man bryr sig och att vi vill bryta en skenande trend där vi i år kan snart summera över 100 miljoner kronor i utbetalningar.

Bidrag är som knark. Det är beroendeframkallande och svårt att komma ur när man väl vant sig med det. Därför har vi moderater varje år yrkat avslag i Arbetsmarknads- och socialnämnden på att ha denna extra budgetpost.

Därför vill vi moderater att det görs hembesök så att de som fuskar avslöjas och att en tydlig individuell utvecklingsplan skapas ur bidragsberoende. När alla bidrag staplas på varandra är det är extra olönsamt att jobba i Borlänge. Så kan det inte få fortsätta.

Lindström känner sig hjälplös och några konkreta åtgärder lyfter han inte fram. I stället är det klassisk klasskampsretorik som inte hjälpt någon ur fattigdom. Vi moderater vill att alla som kan ska jobba. Att ställa krav och se på den förmåga som finns är att bry sig. Det är bara arbetslinjen som kan rädda Borlänge från avgrunden!

Ulrik Bergman (M), andre vice ordförande för Arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons