Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Att jag äter älggryta talar mot jägarfientlighet – men ordet förvaltning betyder inte avlivning

Annons

Svar till debattartikeln "Rovdjursavvisande stängsel är en för dyr lösning – och inget är perverst med barn som är med på slakt" som publicerades i DT den 1/6:

Mikael Moilanen uppskattar uppenbarligen inte att jag som många andra tycker att mångfald i naturen inkluderar förekomst av rovdjur och samtidigt visar han i sin sista mening en övertro på jägarnas förmåga att sköta naturen ”Det är människorna som genom sin jakt förvaltar viltstammarna i Sverige”, skriver han.

Har Moilanen möjligen inte hört talas om Darwin? Naturen har genom årtusenden av förvaltning skapat dagen olika djur och för Sveriges del påbörjades den förvaltningen för ungefär 10 000 år sedan när den senaste inlandsisen drog sig tillbaka.

Då öppnades landskapet för invandring av dagens växt- och djurvärld, inklusive rovdjur. Naturen har sedan dess förvaltat sig själv på ett mycket lyckat sätt, den har skapat en balans i princip utan människors inblandning.

En balans som inte rubbats förrän jägarna fick tillgång till moderna skjutvapen, vilket innebar i vissa fall utrotning eller nästan utrotning av vissa arter, till exempel . bäver och varg.

Människornas försök till ”förvaltning” lämnar i vissa fall en del övrigt att önska där utsättning av signalkräftor är ett exempel, för att inte tala om jägarnas utplantering av kanadagäss.

Och jag betackar mig verkligen för den typ av förvaltning som beskrevs av den värmländske jaktkonsulenten. En timmes föredrag om förvaltning av lodjurstamman handlade till 100 procent om avlivning av vårt enda vilda kattdjur.

Ordet ”förvaltning” kan aldrig användas som synonym till ”avlivning” och om Moilanen inte kan acceptera detta bör han sätta sig bakom skolbänken igen! Däremot kan jag backa när det gäller ordet ”perverst”, det blev lite överdrivet.

Kommentaren om att jag skulle vara allmänt jägarfientlig är totalt felaktig och så sent som igår (31/5) tillagade jag en fantastisk älggryta på en av de många älgköttsbitar som finns i frysen. Däremot uppskattar jag inte licensjakt på rovdjur – eller jägare som tror att de vet bäst hur viltstammarna skall förvaltas.

Sen finns en lite lustig passus i Moilanens replik om vad jag försakat genom ”Sveriges försök att skapa en konstgjord och isolerad stam av ryska vargar”.

För det första kan jag inte förstå varför jag skulle försaka något, felaktigt ordval (?), men viktigare: Tillhör Moilanen den grupp som tror på myten om inplanterade vargar?

I så fall föreslår jag en kontakt med Grimsö forskningsstation. Då kanske han också kan få svar på frågan om varför man inte vill ha hybrider i den svenska faunan.

Jan Olsson, naturvän från Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons