Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Att få Säters kommun att växa hållbart är den verkliga utmaningen

Annons

Svar till debattartikeln "Fler bostäder måste byggas i Säter – så att barnfamiljer och företagare slutar lämna oss" som publicerades i DT den 25/2:

Säters befolkningstrend är positiv sedan flera år tillbaka och vi har nu passerat 11 200 i kommunen.

Bostadsbyggande är en av de politiska frågor som dominerat kommunledningens arbete under den pågående mandatperioden. Bostäder är en central fråga för oss. Såväl den politiska ledningen som tjänstemannaledningen har lagt mycket tid på förankring, planering och på att knyta kontakter med externa aktörer på bostadsmarknaden.

Med den ökningstakt vi har idag av invånare kommer vi att nå visionen på 12 000 invånare 2025, det vill säga fem år tidigare än planerat.

Vårt eget bostadsbolag Säterbostäder har gått från att vara ett förvaltande bolag till ett byggande bostadsbolag

Konkret har vi i dag pågående projekt som omfattar sju bostäder enligt LSS på Åsen, beslut om nytt särskilt boende i Säter med 70 nya bostäder som har byggstart 2018/2019 samt Säterbostäders byggnation av 70 hyreslägenheter med byggstart hösten 2018 på ”liljantomten” i centrala Säter. Det planeras även byggas tre till fyra parhus vid ICA i Gustafs.

Till detta kommer flera detaljplaner för småhus i Mora by, Siggebo och fler villatomter på kyrkberget i Stora Skedvi.

Vi för även framskridna diskussioner med flera olika externa byggherrar. Mest konkret är de förstudieavtal som tecknats för områden i Säter med utsikt över Ljustern och vid båthamnen i Enbacka.

Även vid Skönviksområdet planerar ägarna nya bostäder och vi har privata intressen även på Åsenområdet i centrala Säter.

Säter är närmast unikt med våra många småföretagare som driver utvecklingen framåt och gör oss mindre känsliga för konjunktursvängningar i samhället. Det är dessa företag som är ”motorn” i vår kommun.

Kommunens bostadsplan som håller på att revideras kommer att peka ut flera nya områden som kan bli aktuella för bostadsbyggande. Vi satsar konkret på bostäder nu men samtidigt förbereder vi oss genom att ta fram nya detaljplaner för att kunna möta framtida behov av bostäder, skolor och andra kommunala lokaler.

Kommunens ambition om att öka invånarantalet är viktigt, men att ”växa” hållbart är den verkliga utmaningen. Därför måste vi skapa goda förutsättningar för människor att leva och bo i vår kommun.

Strukturen runt bostäderna, till exempel nybyggen och tillbyggnader av skolor, bibliotek, fritids och andra funktioner är avgörande om människor ska vilja flytta hit. Att kommunal service som barnomsorg fungerar när man behöver det är avgörande för utvecklingen av Säter.

Säters kommun är också en del av ”Falun-Borlängeregionen” där vi arbetar tillsammans med närliggande kommuner för vara attraktiva för de som vill bygga bostäder och bosätta sig i regionen.

Mats Nilsson, (S)

Hans Johansson, (C)

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons