Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renovering med känsla

Annons

-Rättviks kommun har nyligen köpt gården och vi räknar med att kunna sätta igång arbetet så fort som möjlighet. Runt hela Siljan finns äldre, övergivna gårdar, manskapsbyggnader som i huvudsak övergavs någon gång under 1930-, 40- och 50-talen.

-I projektet vill vi visa hur en varsam renovering där det gamla hantverket bevaras och där samtidigt de nya kraven på moderna hus kan kombineras. Vi vill också visa att renovering är billigare än nybyggnation, säger länsantikvarie Ulf Löfwall på länsstyrelsen Dalarna.

-Runt hela Siljansområdet finns många, tomma hus och samtidigt är efterfrågan på hus i samma område mycket stort. Renoveringen av Svenskgården sker i samarbete med lokala hantverksutbildningar och beräknas ta cirka ett år. I samband med projektet ska en broschyr ges ut med tips och råd kring renovering av gamla gårdar.

-Vi ska även arbeta med trädgården och återskapa en gammal miljö med genuina växter för att visa trädgården och dess kultur och tradition.

-Genom att ta till vara det gamla hantverksmässiga och renovera försiktigt vill vi visa hur renoveringsarbetet kan bli billigare. Felet vissa gör är att renovera alldeles för hårt. Projektet vill visa hur man bevarar den gamla atmosfären och då gäller hela gårdsmiljön. Vi ska även visa hur lador och uthus på ett relativt billigt och lämpligt sätt går att renovera, berättar Ulf Löfwall.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons