Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoverar bilar efter skolan

Annons

Arbetet med att renovera de två bilarna har alldeles nyss inletts. I gruppen ingår, förutom Bengt-Inge Sundberg och hans söner Mattias och Mikael Sundberg, tio elever från Domnarvets skola. Fem av eleverna deltog i arbetet förra läsåret och fungerar nu som handledare för de nytillkomna eleverna.

Arbetet vänder sig till ungdomar som har liten motivation för skolarbetet och som behöver en sporre för att klara av det.

- Man lär sig mycket, säger Niklas Eriksson, som är en av de pojkar som deltar i projektet.

- Ett krav för att de ska få delta i arbetet är att de sköter skolan, säger Bengt-Inge Sundberg, som leder arbetet som pågår hemma i hans

garage.

- För att räkna ut volymen på en högtalare behövs

matematik och för att kunna läsa en instruktion på engelska behövs engelskan.

Under vårterminen ska de renovera två bilar. De ska sedan ställas ut på en mässa.

Det var sonen, Mattias Sundberg, som tog initiativ till arbetet med att låta elever från Domnarvets skola delta i renoveringen av bilarna.

- Vi gör det här ideellt. Sonen såg att det inte fanns

någon möjlighet för motorintresserad ungdom att

meka. Vi har tagit kontakt med eleverna genom fältfritidsassistenten.

Vi bjöd sedan in eleverna och deras föräldrar till ett möte och de som kände att det inte gick att leva upp till de krav vi ställer kom inte med, säger Bengt-Inge Sundberg.

Finansieringen har ordnats genom kommunen som ställer upp med 85 000 kronor och dessutom kommer 75 000 kronor från Ljungbergsfonden.

- Vi köper in allt som

behövs till en bil, vi har dess-utom några sponsorer och till dem vill jag säga att vi är väldigt tacksamma för deras stöd, säger Bengt-Inge Sundberg.

Det dyker dock alltid upp kostnader som de inte har räknat med.

- Att åka på en mässa och bo på hotell och att hyra en minibuss kostar pengar. Dessutom ska man betala för bränsle för resan fram och tillbaka, säger Bengt-Inge Sundberg.

Arbetet pågår två kvällar i veckan och det ingår ett mellanmål, som skolan ställer upp med.

- De får inte vara frånvarande utan giltigt förfall. Har de ett prov är det klart att eleverna ska plugga till det, men om de tillbringar kvällen med en kompis eller hittar på något bus på stan får de inte delta. De får dess-utom inte skolka, gör de det så är de inte välkomna hit, säger Bengt-Inge Sundberg.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons