Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renare luft för miljoner

Annons

Havre som uppvärmningsbränsle, privata närvärmeverk i byarna, fjärrvärmeutbyggnad till Edshult, bidrag till vindsisolering och treglasfönster samt kurser i energisnål bilkörning.

Det är några av de saker som Leksands kommun planerar för att minska utsläppen av växthusgaser.

Tillsammans med ytterligare 50 kommuner i landet hoppas man på att få pengar från Naturvårdsverket för att kunna realisera idéerna. 320 miljoner kronor ska fördelas och kommunens energirådgivare är förhoppningsfull.

- Vi har betydligt större chans att få pengar den här gången än förra gången vi sökte, säger Håkan Sternberg.

- Det är färre kommuner som sökt och vår ansökan är bättre. Jag tror vi har 30 procents chans!

Siffror från SCB, Statistiska centralbyrån, visar att största utsläppen av koldioxid i Leksand kommer från trafiken, nästan 32 000 ton per år. På andra plats kommer oljeuppvärmning av hus, 9 300 ton för bostäder, 3 300 ton för offentliga lokaler och 5 000 ton för övriga fastigheter.

- Även metangas och lustgas bidrar till växthuseffekten och här är det främst jordbruket som står för de utsläppen.

- Faktum är att de största producenterna av metangas är mjölkkor som äter stora mängder kraftfoder. De nötdjur som går utomhus och betar producerar bara en tiondel metangas, fortsätter Sternberg.

Statistiken grundar sig från siffror år 2001 och då fanns 705 mjölkkor i kommunen.

- Självklart ska korna vara kvar, men kanske kan jordbrukarna komplettera verksamheten med att odla havre till uppvärmning av hus? Då skulle också landskapet hållas öppet i framtiden.

Hur stora är växthusgasutsläppen i Leksand jämfört med andra kommuner?

- Leksand har inga tunga industrier, utan mycket träindutri. I Rättvik till exempel bidrar kalkbruken med lika mycket koldioxidutsläpp som trafiken.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons