Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena folkvandringen till Olnispagården

Annons

Närmare 3 000 personer, det vill säga dubbelt fler än som bor i hela socknen, beräknas ha firat midsommar vid Olnispagården i Sälen. Enligt Sälens egen tradition började midsommarfesten med att Transtrands spelmanslag kom i lövade båtar på älven fram till festplatsen där den stora publiken hade samlats.

På stranden möttes de av horn- och lurblåsaren Bengt Rundqvists fanfarer. Sedan midsommarstången kommit på plats började dansen och underhållningen som leddes av Torbjörn Korssell.

Publiken fick bland annat höra det unga lokala rockbandet Lemon Lime och två unga Malungstjejer, Elin Häggberg och Emma Lagerberg, som sjöng och spelade. Ingen av dem har nog spelat inför en så stor publik tidigare och publiken gillade det den fick höra.

För underhållningen svarade också ett husband med sångaren Johan Eriksson, Malung, i spetsen. Samme Eriksson representerade även Malungs kommuns kulturnämnd och delade ut ena halvan, 5 000 kronor, av årets kommunala kulturpris till Transtrandsmålsgrupperna, som gör ett värdefullt arbete med att slå vakt om den lokala dialekten och sätta bygdens historia på pränt.

För årets midsommartal med vasaloppsprägel svarade Sälens egen vasaloppsgeneral Tommy Höglund. Med sig på scenen hade han årets kranskulla, Eva Lif, Transtrand, som berättade på ett enkelt och trevligt sätt om sina upplevelser under kranskulleåret.

Midsommarfesten gynnades i år av ett strålande vackert väder som givetvis var en bidragande faktor till storpubliken.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons