Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ren med tvål från Baggärdet

Annons

Från början var tvålarna ett komplement till kryddväxterna. Nu har de tagit över och säljs långt utanför den lilla byn Baggärdet i Karlsbyheden där Karin Norström-Bifrost, Kanobi, är i full gång med att smälta tvålmassa.

- Det här ska bli Faluröda tvålar. Det är inte det lättaste eftersom jag bara använder de äkta livsmedelsfärgerna blått, gult och rött, säger Karin om tvålen som hon tagit fram tillsammans med Turistbyrån i Falun.

- Vad gäller arom och färg har Crearome med sina oljor och Göranssons färg i Danholn varit till stor hjälp, säger Karin och visar på en färdig tvålplatta i A4-format hur hon skär ut tvålar i lagom storlek.

Med varsam hand slår hon in dem i cellofan innan hon lägger dem i trälådor, tillverkade av maken Bosse, tillsammans med en dekorativ grankvist. Äkta vara från början till slut. Tvålarna är till och med registrerade hos läkemedelsverket.

På hyllorna i den lilla gårdsbutiken i Baggärdet finns tvålar som passar till det mesta. Från kökstvålen med kaffe vars egenskap är att ta bort matlukt från fingrarna till kärlekstvålen med ylang ylang som sägs öka den sexuella lusten.

- Det var genom en slump som jag fick kontakt med försäljningschef Jörgen Billström på SRF (Synskadades Riksförbund) Hantverk AB precis då han var på jakt efter en raktvål som var svensktillverkad och handgjord.

I samråd med Jörgen och Tove Adman på Gotland jobbade Karin fram den speciella raktvålen.

- Vi träffades, tittade och sniffade och fick tillsammans fram en tvål som nu säljs vida omkring, berättar Karin.

Karin som fortfarande har kvar sina kära växter har naturligtvis också en trädgårdstvål, vilken fått en nära släkting kallad pimpstenstvålen.

Detta på grund av beställning från SRF Hantverk vilka även producerar raksetet.

- Pimpstenstvålen tar ganska så lång tid att göra eftersom den tillverkas i formar. Formen är designad av Tove Adman. Det går bara att göra sex åt gången. Annars hinner tvålmassan klumpa sig i botten på kastrullen, säger Karin.

Hon använder mycket lavendel och ringblomma i sina tvålar. Lavendeln har en ljuvlig doft och en avslappnande effekt samt anses ha en läkande verkan, liksom ringblomman. ddd

ddd

- Snart är det februari och dags att börja sköta om plantorna, säger Karin drömmande och smeker katten Laila ömt över ryggen.

Vill du prova på att göra egen tvål finns ingredienserna att köpa hos en hel del hobbyaffärer, exempelvis Panduro.

Handgjord tvål av Tatyana Hill, utgiven på B Wahlströms förlag och Roliga tvålboken skriven av Anna Salvesen och Finn Andersen från Artaromaförlaget AB är två bra böcker i ämnet.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons