Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Remes och Östby på uppdrag - som bandyambassadörer

Annons

Och detta i tider när bandybanans konstfrusna is fortfarande lyser med sin frånvaro. Att det råder frustration i klubben är förmodligen inte en alltför långt dragen slutsats.

Sant är dessutom att hjärtat hos klubbens eldigaste själar klappar varmt för bandyn och dess framtid i Smedjebacken. Därav föddes också det projekt som under den här veckan och i början på nästa hälsar på i kommunens skolor.

Här handlar det om att inte spilla tid och tårar på att isträningen på stor bana dragit ut på tiden. Istället upplever skolklass efter skolklass historiens hittills största charmoffensiv från Herosbandyns sida.

Att skicka runt eller sätta upp informationslappar på anslagstavlor betraktas från och med nu som förlegat. I stället satsas det fullt ut på den personliga och direkta kontakten.

Så här långt kan projektet betraktas som en framgång. Det hävdar duon som tilldelats uppdraget som bandyambassadörer, Fredrik Remes och Jessica Östby.

- Vi har till och med fått skriva autografer, säger Jessica glatt.

Och Fredrik nämner att de fått ett positivt bemötande från föräldrarnas sida, vilket förstås är mycket viktigt eftersom det handlar om skolbarn i de lägre åldrarna.

Det är således de yngre som är målgruppen. Framgångar har skördats på bandyisarna. Men problemet är konkurrensen från andra aktiviteter och sporter.

Spelarna i ett av de allra framgångsrikaste ungdomslagen under den förra säsongen valde i år hockeyn istället.

Om det skulle fortsätta blir glappet upp till seniorlaget allt längre. Därför slår man till bromsarna nu.

- Projektet kan faktiskt ses som ett sätt att rädda Herosbandyn, vi måste få en bredd bland de unga, säger Fredrik.

Under veckan har Fredrik och Jessica besökt Vinsboskolan, Stegelbacken och Röda Berga. Under onsdagen avverkades Kyrkskolan i Söderbärke, Röda Berga igen och vid lunchtid klev de in i Gubbo skola. I början på nästa vecka har de gått laget runt och kan räkna in även skolorna i Vad och Björsjö.

I klassrummet i Gubbo berättar de om utrustningen som bandyspelare använder, om bandyn som lämpar sig utmärkt även för tjejer, om bandyskolan som drar i gång så fort det finns is.

Och så påannonserades förstås de speciella aktiviteter som IK Heros bjuder på under den kommande skyltsöndagen:

- Då finns vi på Vasatorget, där man får skjuta mot ett mål och kan vinna priser, berättar Fredrik.

Dessutom har klubben en tävling på sin hemsida, och det gratislotteri som delats ut bland klasserna. Ett lotteri med vinster till samtliga skolor - för rättvisans skull.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons