Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religiösa friskolor det sista Falun behöver

Annons

Tänk, jag tycker precis tvärtom. Det var en livlig debatt med många talare från alla partier, inte bara gruppledarna. Det tycker jag är ett demokratiskt högvattenmärke.

Vi lever i en tid när de samlade samhället håller på att splittras på flera sätt. Bostadsområden segregeras, hyresrätter för sig, bostadsrätter för sig, villor för sig. Borta är ideologin som runt 70-talet skapade Slätta och Herrhagen.

Hittills har skolan varit den plats där ungar med olika bakgrund träffar varandra, lär känna varandra, lär förstå varandra. Detta gäller också i de flesta friskolor, i större eller mindre grad, Söderbaumska har dock väldigt liten andel elever med invandrarbakgrund och Faluns praktiska gymnasium ger ett intryck av att vara en klart främlingsfientlig kultur.

I skolvalet 2006 blev sverigedemokraterna överlägset största parti med 37 procent av rösterna. Som regel är dock alla barn lika välkomna till alla skolor i kommunen, och det är viktigt om vi vill motverka splittring och segregering.

Detta är det största problemet med konfessionella, det vill säga religiösa friskolor. De är, per definition, avsedda för barn till föräldrar med en speciell religiös övertygelse. Dessa barn ska då berövas nära samarbete med andra barn och andra barn berövas samarbete med dem. Särskilt allvarligt är det förstås om det är en mindre religiös gruppering som på detta sätt bygger en mur runt inte bara sina vuxna församlingsmedlemmar utan också runt deras barn.

I min värld är ordet sekt en benämning på en mindre religiös grupp av människor, inget annat. Dock verkar det dels som om vi råkat trampa på ett antal ömma tår, dels som om en religiös sekt är något alldeles förfärligt bland kristna som anser att just deras grupp inte är det. Så här säger Nationalencyklopedin:

"Sekt (lat. secta 'följe', 'anhang', 'sekt', av sequor 'följa'), religiös grupp som markant avviker från den eller de religiösa huvudlinjerna i ett samhälle. Begreppet definierades närmare av bl a Max Weber. Han ställde sekten som typ mot kyrkan som typ och framhöll att sekten har personligen omvända anhängare, medan kyrkan har medlemmar som fötts in i den."

Jag tycker faktiskt att detta är en inte alldeles felaktig beskrivning av Elsborgskyrkan, som enligt egna uppgifter är en liten kyrka (ca 0,5 procent av Faluns invånare hör hit) och som använder dopet som entrébiljett. En del menar också att en sekt är en grupp som är sluten i sig. Startas en kristen friskola av några medlemmar i Elsborgskyrkan, med målsättningen att ha 120 elever mellan fem och 16 år, så räcker väl det ganska lagom för att alla barn som hör till kyrkan ska få plats och därmed hänvisas ännu mer till varandra och hamna utan gemenskap med andra barn. Är inte Elsborgskyrkan redan en sekt, så drar den i och med detta ännu mer åt sekthållet.

Till sist måste jag också skriva om en fundering kring den tilltänkta kristna friskolan Mosaiks kärnämne, "Livskunskap på kristen grund". Vad menas med detta? Ska till exempel biologiundervisningen handla om kreationism och intelligent design? Eller ska ämnet lära ut att abort och homosexualitet är oacceptabla i vårt svenska samhälle?

LARS BROMAN LARS BROMAN ÄR KOMMUNFULLMÄKTIGELEDAMOT I FALUN FÖR MILJÖPARTIET.

Mer läsning

Annons