Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relativt lugna protester mot SD

Annons

Två gripna och åtta omhändertagna var tidigt på kvällen polisens facit för protesterna mot Sverigedemokraternas möte i Karlskrona.

Många poliser fanns på plats och markerade tydligt sin närvaro när två protesttåg drog genom Karlskronas centrum med ett hundratal deltagare i varje. Först tåget med socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU som huvudarrangör, därefter tåget med deltagare från Afa, Antifascistisk aktion.

Bägge tågen passerade det avspärrade området med Sparresalen, där SD-mötet hålls. Afa-tåget stannade ett tag vid avspärrningen och skanderade slagord.

"Åt helvete med SD" var bärande paroll i deras demonstration, "Krossa fascismen" och "Inga fascister på våra gator" huvudtema i SSU-tåget.

Två personer greps, den ena för skadegörelse, den andra för brott mot vapenlagen. Dessutom omhändertogs åtta för att ha stört ordningen. Men samtliga frihetsberövade började släppas efter några timmar.

Bland deltagarna i det första demonstrationståget fanns Jytte Guteland, som föreslås att bli ny SSU-ordförande. Hon sade till TT att det är angeläget att protestera mot en "hatets ideologi", som ställer olika grupper mot varandra.

Socialdemokratiska distriktsordföranden Mats Johansson och förre kommunalrådet Björn Fries påminde om att Karlskrona med folkligt motstånd på 1990-talet framgångsrikt bekämpat naziorganisationen Nationalsocialistisk front.

TT

Mer läsning

Annons