Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorerna vill skapa studielust

Annons

Under de närmaste veckorna ska kommunens sjätte-klassare välja linje och skola inför nästa läsår.

Den 21 februari ska de ha valt om de vill gå i Djuråsskolan, som har linjer med musik-, natur-, media- och internationell inriktning, eller Mockfjärdsskolan, som har en må bra-inriktning med nivåerna hälsa, friluftsliv och idrott.

Valet är kanske inte fullt så dramatiskt som det verkar eftersom profiltiden utgör 70-80 minuter av den totala veckolektionstiden på drygt 23 timmar.

-Huvudinriktningen för båda skolorna är att lära eleverna att räkna, skriva och läsa, fastslår Kerstin Sjöberg, biträdande rektor för F-9 vid Djuråsskolan.

-Profiltiden är grädden på moset, tillägger skolans rektor Ragnar Nyrén.

Under profiltiden får eleverna ägna sig åt sådant de är intresserade av. Det ska ge stimulans och ork -så att de lättare kan ta till sig den obligatoriska undervisningen.

Kommunen ska, när valen är klara, se över skolbuss-trafiken så att det blir lättare för eleverna att pendla till sin skola och linje. Men eftersom Djuråsskolan redan i dag är trångbodd och det stora antalet förskoleelever gör att elevantalet ökar ytterligare till hösten kan skolan inte klara en anstormning av "Mockfjärdsskoleelever".

-Men genom satsningen på Sporthallen och idrotts- inriktningen bör Mockfjärdsskolans attraktionskraft vara stor, tycker Peter Vogt och berättar att skolan skräddarsytt nivåer för att ge alla elever möjlighet att anpassa profiltidsaktiviteten efter sin fysiska status.

Han ser också en annan stor fördel med profileringen:

-Skolorna har även tidigare samverkat, men genom en uppblandning av eleverna kan vi bidra till att rasera den järnridå eller gärdsgård som tycks gå mellan Rista och Färmsnäs och som utgör ett slags skiljelinje mellan invånarna, särskilt ungdomar.

Kostnaderna för profileringen är -med utveck-lings-, investerings- och driftmedel -så låg som i storleksordningen en kvarts miljon kronor. Det handlar alltså inte om några stora och kostnadskrävande förändringar, utan mer om ett förändrat arbetssätt.

-Vi ser det här som en början. Det ska bli intressant att se hur satsningen kan utvecklas och vad den kan leda till, säger Ragnar Nyrén.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons