Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordvinst för koka-kylköket

Annons

- Vi har inte tagit ställning till vad kommunen anser är en rimlig vinstmarginal, säger kommunchefen Kalle Gustafson.

Vinstmarginalen är 10,8 procent och den intjänas på att serva verksamheter som tidigare bedrev måltidsverksamheten i egen regi enligt den kommunala självkostnadsprincipen.

Jämförelsevis har ABB blivit en kursraket på börsen efter att den nya koncernledningen satt upp som mål att höja vinstmarginalen på kraftprodukter från sex till elva procent 2009.

Ett annat sätt att belysa den goda vinsten är räkna om den till hamburgarmodellen "Big Mac", det index som man brukar ta till för att jämföra vad mat kostar. Då motsvarar vinsten 105 000 "Big Mac", 34 procent mer än ett år tidigare.

Gymnasieskolan VBU, som inte ville men tvingades in i avtalet med Dala Måltidsservice, betalade under bokslutsåret 3 352 000 kronor till kostbolaget, och bidrog därmed med 361 650 kronor till vinsten.

Om VBU kunde använt vinsten på annat så skulle den kunna betala att alla 616 elever, som i genomsnitt i november åt mat i elevrestaurangen på Högbergsskolan, i stället skulle kunnat få en "Big Mac" varje dag.

Dala Måltidsservice ägs sedan flera år till 55 procent av Eurest, ett dotterbolag till brittiska Compass Group. Resterade delar ägs till lika delar av landstinget och Ludvika kommun.

Ludvika kommuns kommunchef, Kalle Gustafson, har ingen åsikt om vinstmarginalen i Dala Måltidsservice.

- Visst har vi åsikter men inte i termer av si eller så stor avkastning. Antagligen har Eurest avkastningskrav som de arbetar efter, men dem känner vi inte till.

- Det vi haft åsikter kring är att vi tycker att landstinget får för stor del av utdelningen i förhållande till kommunen.

- Nu tror jag dock att vi i det nya tvååriga projektet kommer att använda vinstmarginalen till att utveckla köket så att vi når målet att bli bäst i Norden på offentlig mat, säger kommunchefen.

Men kommunchefen tycker personligen att det låter som en onödigt hög vinst när NLT drar exemplet att VBU skulle kunnat bjuda alla Högbergsskolans elever på "Big Mac" i en månads tid.

- Trevlig jämförelse, men vad blir sjukvårdskostnaden om vi bjuder på denna skörbjugg. Hade jag uttalat mig om ett helt externt företag skulle jag sagt att vinsten är för hög men om den här artikeln publiceras så utgår jag från att kommunens representant på Dala Måltidsservices bolagsstämma tar upp frågan.

- Vad jag vet är att Ludvika lasarett anser att de betalar för mycket för Dala Måltidsservices tjänster och det gör också skolan. Men det kan vara värt att minnas att när vi gjorde upphandlingen så fanns det en annan bild inom äldreomsorgen.

- Totalt sett för kommunen var det ett mycket fördelaktigt avtal vi träffade med Dala Måltidsservice, påminner kommunchef Kalle Gustafson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons