Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstort intresse för att starta företag

Annons

Näringslivschef Ola Granholm berättar att av de 61 personer som gick i rådgivning, hann 20 stycken med att starta företag under 2006.

- Ytterligare ett antal kommer att starta sina företag i år, medan andra har, efter genomförd rådgivning, beslutat att inte starta något företag, säger Ola Granholm.

Statistiken visar att det 2004 var 38 personer som fick rådgivning för att starta eget företag. År 2005 ökade siffran till 50 personer och 2006 summerades 61 personer.

En annan statistik visar en svag ökning av det totala antalet startade företag. Där har ökningen de tre senaste åren varit 27, 30 och 31 nystartade företag.

- Det stora intresset för att starta företag märks också på uppslutningen vid de tema-kvällar kring nyföretagande som vi arrangerar årligen. Vid temakvällen 2006 kom cirka 50 personer för att lyssna på hur man kan starta företag, vilken rådgivning man kan få och information och erfarenheter från personer som nyligen startat företag. En sådan här kväll kommer vi att ha redan i mitten av februari, säger Ola Granholm.

Vad är det då som gör att intresset ökat för att starta företag i Orsa?

- Förklaringen kan vara att företagande rent allmänt fått ett uppsving i kommunen. Attityden till företagande har blivit mer positiv, kommunens stöd till företagare har stärkts och företagarna själva upplever att företagsklimatet förbättrats rejält de senaste åren.

- En bidragande orsak är säkert också den positiva aktiviteten och uppmärksamheten kring Orsa Grönklitt, liksom ett pågående projekt för att stötta och bilda nätverk kring kvinnliga företagare i Orsa, Mora, Älvdalen, Malung, Rättvik, Leksand och Vansbro.

Ola Granholm tycker att det är både roligt och hoppingivande att så många vill starta företag i Orsa.

- Det tyder på att det finns en framtidstro och aktiva, kreativa människor i kommunen. Det är de företag som startas nu, som framtidens Orsabor har glädje och nytta av. Vem vet, kanske något av de nystartade företagen blir framtidens stora arbetsgivare i Orsa.

Bland dem som fått rådgivning och startat företag under 2006 kan nämnas:

Olle och Karin Ljungdahl med företaget Smider Media (webbyrå och marknadsföring).

Marco och Corina Glijnis med Kola Produktions (foto, film och vildmarksaktiviteter).

Anna Kusén med Star Event (cirkusskola, barnföreställningar och pedagogik).

Mattias Alexandersson med Alexanderssons åkeri.

Sune Asp med ASP, grunden till din framtid (murning och grundläggning).

Malin Almlund-Ek med Hälsokällan (frisk- och kroppsvård).

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons