Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordstort firande

Annons

I Malung var det Inga Åhnebrink som höll högtidstalet och i Fulunäs var det förre kulturministerna Bengt Göransson som högtidstalade. Även i Lima hade man ordnat med fest kring national-dagen.

I Malung inleddes festligheterna med en barn- och familjedag i Grönlandsparken med ponnyridning, hunduppvisning, lekar, tipspromenad med mera och fortsatte sedan med ett revyprogram av elever från Malungsfors skola ledda av Göran Johansson, känd som den verkliga "teaterpappan", i Malung.

Efter paradmarschen genom centrala Malung med spelmän, folkmusiker och många andra intresserade blev det ett brett underhållningsprogram i Grönlandsparken från den stora scenen. Här medverkade lokala spelmän och musiker, dragspelare, folkdansare, musikskolans körer och spelgrupper, PRO- kören, Malungur, hemvärnet och lottakåren innan Inga Åhnebrink höll sitt högtidstal. Det hela avslutades med att man unisont sjöng den svenska nationalsången. Tidigare under tillställningen i Grönlandsparken hade man också framfört den norska nationalsången som ett minne av att det var hundra år sedan unionen med Norge upplöstes.

I Fulunäs var det också många som hade kommit för att vara med och fira nationaldagen och det hela inleddes med att en paradmarsch gick från Västra sidan i Fulunäs till en festplats norr om bron i Fulunäs där det verkliga firandet hölls. Här hade man besök av förre kulturministern Bengt Göransson som också höll högtidstalet. Anette Lill-Jonsson höll i arrangemanget och intervjuade bland annat Olle Forsman från Malung som under krigsåren 1941-1945 vistades just i Fulunäs och nu fick återuppliva gamla minnen. Här bjöds det också på musik av bland annat Transtrands spelmanslag. Det hölls anföranden av re- presentanter från Trysil och Malungs kommuner liksom från Fulufjällsringens ekonomiska förening. Här fanns också lottorna på plats och det serverades bland annat ärtsoppa. Trots det kyliga vädret hade flera hundra personer kommit för att vara med om firandet i Fulunäs.

Malungs kulturchef Margaretha Hedblom som fanns med och ledde nationalfirandet i Malung och även var med i Fulunäs kunde konstatera att nationaldagsfirandet i Malung och Fulunäs blev mycket lyckat och man kan verkligen tala om succé.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons