Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsommar för dalaturismen

Turismnäringen i Dalarna slog rekord under sommaren.
Med över 1,3 miljoner gästnätter slås till och med "supersommaren" 2010.
– Det har varit all time high för oss, säger Ann-Louise Gustafsson, vd för Quality Hotel Dalecarlia.

Annons

Antal gästnätter i Dalarna under sommaren 2016 slår rekord.

Antal gästnätter i Dalarna under den gångna sommaren slår alla tidigare år sedan 2004 då Region Dalarna började analysera turismsiffrorna.

Under peroden juni, juli och augusti hade Dalarna över 1,3 miljoner kommersiella gästnätter, en ökning med 4,9 procent jämfört med förra året.

Årets utländska gästnätter tangerade visserligen siffrorna för "supersommaren" 2010 men eftersom de svenska turisterna är fler i år så går 2016 upp i ledningen.

Länsturismchefen Lotta Magnusson är nöjd så klart men menar att man inte riktigt har hunnit analysera orsakerna:

– Vi såg ju tidigare att skid-VM drog turister till länet och i år har vi ju haft O-ringen som kan ha bidragit. Dessutom har Dalhalla haft flera konserter som lockat publik. Alla anläggningar har gjort ett jättejobb och än är inte säsongen slut, säger hon.

Länsturismchefen Lotta Magnusson menar att orienteringstävlingen O-ringen och Dalhallas konserter kan ha bidragit till den ökade turismen, men det ska analyseras noggrannare.

När det gäller utländska gäster så är det en ökning av tyskar men framförallt av norrmän.

142 000 norska gästnätter noterades under juni, juli och augusti vilket också det är ett rekord.

Hanna Romelin är receptionist på Sollerö camping i Mora, som har 200 husvagnsplatser, 15 stugor och ett stort tältområde. Hon kan se en tydlig skillnad jämfört med förra året:

– Det har varit bättre än tidigare när det gäller campingen och jag tror att det delvis kan bero på det fina vädret. Stuguthyrningen har varit ungefär lika som förra året, säger hon och berättar att många olika nationaliteter besöker campingen:

– I början och slutet av säsongen är det många tyskar och de brukar oftast bo i husbil eller husvagn. Holländare, engelsmän, shweizare och norrmän är också vanliga gäster men mitt på sommaren är det mest svenskar här, säger hon.

Mitt i turistområdet Tällberg vid Siljan ligger Quality Hotel Dalecarlia där Ann-Louise Gustafsson är vd:

– Det har varit all time high för oss. Vi har sett en liten ökning varje månad och har haft en beläggning på 85-90 procent under sommaren. Konserterna i Dalhalla betyder mycket och sedan har det ju varit en jättefin sommar. Vi har haft busslaster både från Japan och Taiwan men har också fått lov att säga nej till många. Jag är supernöjd med 2016, säger Ann-Louise Gustafsson.

Mer läsning

Annons