Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordsen premiär för Romme Alpin

Annons

Tidigare har juldagen varit senaste öppningsdag. Nu blir det ingen skidåkning förrän efter nyår.

Att det inte snöar är en sak. Värre är att det är plusgrader. Det betyder att snökanonerna står stilla.

Men en öppning är ändå inte långt borta:

-Vi behöver 1-2 kalla dygn för att kunna öppna en del av anläggningen. För att kunna lägga snö i hela anläggningen behöver vi 15 sådana dygn, berättar Bo Funcke.

Hittills i vinter har det bara varit tre kalla dygn då snökanonerna kunnat köras och spruta ut den eftertraktade vitvaran.

-Ska man leta något som är skönt för oss idag så är det att vi inte har något boende eller förbokade gäster. Men jag lider med alla som är skidsugna och inte an åka.

Bara kallgraderna kommer kan det bli en riktigt bra vinter för Romme Alpin, som är den största alpina anläggningen utanför fjällvärlden. Om vädret så tillåter kan trettonhelgen bli en skidhelg - denna vinters första:

- I februari-mars har vi rekordmånga i förbokade resor, säger Bo Funcke som kallt räknar med att det då ska finnas gott om snö i backarna.

Han har varit med ett tag. och vet att vädret skiftar. 1988 öppnade anläggningen redan den 2 november. Öppningsdatum har varierat två månader i tid. Denna vinter blir det rekordsent. För första gången är personalen ledig på nyårsdagen.

Funcke minns att vädret var ganska lika något år i slutet av 1980-talet. Då öppnades på juldagen - sedan kom det regn. Så han är luttrad.

-Det enda som är normalt är att det är onormalt.

Ekonomiskt sett blir det ingen jätteförlust. Budgeten bygger på en öppning i jul. Det som uteblir är liftkortsintäkter. Största delen av personalen är timanställd. Finns ingen snö och inga gäster, finns heller inget arbete.

Romme Alpin planerar en stor utbyggnad och har även fått bygglov för detta. Avsikten är att påbörja denna under 2007. Den hittills så milda vintern påverkar inte dessa planer på något sätt.

- Det ändrar inte vår inställning, säger Bo Funcke.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons