Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordnotering för klamydia

Annons

Aldrig har så många fall av klamydia rapporterats i Sverige som nu.

Smittskyddsläkarna kräver att regeringen tar bort det extra sekretesskydd som gäller för könssjukdomarna. Reglerna hindrar det förebyggande arbetet.

Siffrorna över epidemin fortsätter att skjuta i höjden trots att ökningen har varit stadig sedan början av 1990-talet. Under mars i år rapporterades 3|996 nya fall, nästan 130 varje dag, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med mars 2006 och en toppnotering för en enskild månad de senaste tio åren. Det visar den statistik från Smittskyddsinstitutet som TT har gått igenom.

En del av trenden kan förklaras med att många landsting sedan i fjol har bytt till effektivare analysmetoder för att hitta bakterien bakom infektionen, men början på året brukar å andra sidan inte utmärka sig när det gäller spridning av sexuellt överförda infektioner. Det är snarare under sommaren som de flesta tillfälliga oskyddade sexuella kontakterna sker.

Anders Österlund är smittskyddsläkare i Norrbottens län och ordförande i Smittskyddsläkarföreningen. Han tycker att situationen är alarmerande, och att läget försvåras av de hårda sekretessreglerna för sjukdomen.

Nuvarande regler gör det till exempel omöjligt för de smittskyddsansvariga att se om det är vissa personer eller grupper som ständigt återkommer i statistiken.

Hans kollega i Stockholms län, smittskyddsläkare Åke Örtqvist, känner också av regelverket, inte minst med anledning av det pågående utbrottet av hiv-smitta bland sprutnarkomaner och deras kontakter i huvudstaden.

Den svenska traditionen att lägga en extra hemligstämpel över de personer som blivit smittade med klamydia, gonorré, syfilis och hiv/aids har funnits länge. Den bottnar i synen på sexuellt överförda infektioner som extra skam- och skuldbelagda. Reglerna motiveras bland annat med att folk ska våga gå och testa sig.

När det gäller de andra allmänfarliga och anmälningspliktiga infektionerna, till exempel harpest, salmonella, mässling och rabies, måste den behandlande läkaren rapportera namn och personnummer på den smittade till länets smittskyddsläkare och till Smittskyddsinstitutet. I de fallen omgärdas de av sedvanlig patientsekretess och blir inte offentliga.

De sexuellt överförda sjukdomarna ska däremot rapporteras enligt ett speciellt kodsystem enligt smittskyddsförordningen. Bara födelseår, kön och hemortslän på de smittade får anges. Endast vid särskilda omständigheter, som vid misstanke om brott, får behandlande läkare röja sin patients identitet.

TT

Mer läsning

Annons