Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmycket grus sopas upp

Annons

I går var det två maskiner i gång som sopade gator och cykelvägar. Om någon dag kommer ytterligare två sopmaskiner i gång och dessutom börjar man köra i skift för att få bort gruset så snabbt som möjligt.

- Ja, vintern som var blev lite rekordartad. Vi har gjort av med mellan 6 800 och 6 900 ton grus. Så långt ett oöverträffat rekord, säger Thomas Blomberg.

Först att sopas är centrala delarna av Borlänge samt alla gång- och cykelvägar, bara dessa är nio mil långa. Sedan arbetar man sig ut och tar alla bostadsområden och inom fem veckor ska allt vara klart om inget oförutsett händer.

- Vi måste vänta lite på en del platser så att mer snö försvinner och det blir torrare. Kommer det värme så ska vi kunna följa tidsplanen vi har, säger Thomas Blomberg.

Alla ton med grus som sopas upp kommer till stor del att åter- användas. Mycket av gruset från Borlänges gator hamnar i Gustafs där man använder en del av gruset i asfaltsbeläggningar.

Sedan en tid har man även gjort försök med att tvätta gruset men det har inte slagit så väl ut. I våra trakter finns gott om grus att tillgå så man har heller inte behövt skynda på varianten att tvätta gruset.

I fjol fick Borlänge energi lite kritik för att man var sena att sopa upp gruset men i år har inga sådana högljudda klagomål hörts.

- Vi är senare i år än vad vi var i fjol. Nu hoppas vi som sagt vara klara inom fem veckor, säger Thomas Blomberg.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons