Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga livstidsdömda

Annons

I svenska fängelser sitter i dag 162 livstidsdömda fångar _ mer än 100 fler jämfört med i början av 90-talet.

Samtidigt har andelen personer som benådas av regeringen minskat kraftigt.

Antalet personer som avtjänar livstidsstraff har ökat med 360 procent sedan 1991, enligt Kriminalvårdens senaste statistik.

Den fånge som i dag suttit längst är en morddömd 69-åring som är inne på sitt 25:e år bakom galler. Han har förgäves sökt nåd ett tiotal gånger.

Ökningen av livstidsdömda beror på att fler döms till lagens strängaste straff och färre till vård.

Att antalet livstidsfångar ökat beror också på att de som döms avtjänar fler år än tidigare. Skälet är att färre benådas och får sina straff tidsbestämda.

Under 1991 lämnade regeringen bifall i vart tionde nådeärende. Förra året bifölls vart tjugonde.

Under 2000-talet fram till mars 2007 omvandlades genom nåd 19 livstidsdomar till tidsbestämda straff, enligt Kriminalvården.

Nylén efterlyser en översyn av straffskalorna.

Det är inte längre bara regeringen som kan tidsbestämma ett straff genom att bevilja nåd. Från och med första november förra året gäller en ny lag som möjliggör för livstidsdömda att genom domstol få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Ärendena avgörs vid Örebro tingsrätt och bara den som avtjänat tio år av straffet får ansöka.

När ett livstidsstraff omvandlas till ett tidsbestämt straff får detta inte bli kortare än 18 år. Enligt reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden kan en dömd därför släppas tidigast efter tolv år.

Även om livstidsdomarna sedan 1980-talet blivit fler och längre så har det dödliga våldet inte ökat sedan 1975. Under de senaste 30 åren har det i Sverige varje år i genomsnitt begåtts cirka 100 fall av dödligt våld i form av mord, dråp och misshandel, enligt specialstudier som Brottsförebyggande rådet genomfört.

TT

Mer läsning

Annons