Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga ansöker om Kinaadoption

Annons

Det råder rusning efter kinesiska barn. På Adoptionscentrum är ansökningshögen större än någonsin. Första maj skärper Kina adoptionskraven och det drabbar många barnlängtande.

Anstormningen beror på att Kina skärper kraven på dem som ansöker om adoption.

Från och med den första maj tillåts inte längre exempelvis ensamstående och överviktiga att ta emot kinesiska barn.

Adoptionscentrum måste ha ansökningarna på sitt bord senast den 23 mars för att hinna granska och skicka i väg dem till Kina.

Men för ensamstående är det redan för sent. Redan i början av januari fick Adoptionscentrum säga nej till dem eftersom kvoten för hur många ensamstående som får adoptera då var fylld.

Trycket har varit hårt på Adoptionscentrum som fått kalla in extra resurser för att granska alla papper. Men också kommunerna har haft fullt upp för att kunna ge de sökande sina medgivanden i tid.

Malin Björkman, som sitter i styrelsen för intresseföreningen Kinabarn, är mamma till Ellen, 5 år. Om hon hade ansökt om att adoptera ett kinesiskt barn i dag hade hon inte blivit godkänd på grund av hälsoskäl.

Malin Björkman är mycket kritisk till de kinesiska myndigheternas agerande.

På senare år är Kina det absolut största ursprungslandet för adoptivbarn i världen, cirka 12 000 barn adopteras internationellt varje år. Nu håller Adoptionscentrum på att utveckla kontakter med nya länder, bland annat är Ukraina och Vitryssland aktuella.

Men fortfarande är kraven aningen luddiga, det sägs till exempel inte exakt vilka sjukdomar som gäller. I framtiden tror Inga Näslund att kraven kan lättas för dem som är villiga att ta ett äldre barn eller ett barn som till exempel är hivsmittat. Nu ska Adoptionscentrum och Myndigheten för internationella adoptionsfrågor åka till Kina för att få mer information om kraven.

TT

Mer läsning

Annons