Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordfå elever till skolstart i Leksand

Annons

- Den närmaste femårsperioden sjunker elevkullarna drastiskt, säger skolchef Lars Nyberg. Kommunens skolor kommer att vara halvtomma omkring 2010.

Faktum är att även i år fortsätter antalet skolungdomar i kommunen att minska.

Vid förra årets skolstart samlade skolorna ungefär 1 960 ungdomar mellan förskola och årskurs nio. I år minskar denna grupp med 65 elever och tendensen är fortsatt negativ.

160 sexåringar tar snart de första stegen in i skolvärlden i och med att de börjar i kommunens förskoleverksamhet. För sju år sedan var motsvarande grupp i storleksordningen 240 stycken. Ställer man denna grupp i förhållande till de 143 barn som föddes i kommunen år 2004 så är Lars Nybergs uttalande en realitet. Skolorna kommer att vara halvtomma om ett par år.

Trots minskande elevkullar och hotet om halvtomma skolor har kommunens politiker beslutat att alla kommunens skolor ska finnas kvar. Något som kommer att innebära att annan verksamhet måste in i skolorna för att lokalerna ska utnyttjas fullt ut.

En av de skolor som redan nu har tappat flertalet elever är Sjugare skola som minskar antalet elever från förra året med 18 stycken till den rekordlåga noteringen på 53 elever.

Vad är då den största risken med att elevantalet minskar samtidigt som alla skolor finns kvar?

- Ekonomin. Att ha alla enheter öppna kostar ju så klart pengar. Om resurserna finns för det så är det bra för kommunen då alla har en skola nära sig, men tvingas vi av ekonomiska skäl öka storleken på klasserna så kan det påverka barnens utbildning, säger Lars Nyberg.

PER KÄLLGREN

Mer läsning

Annons