Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordbilliga bussresor

Annons

Kampen om busstrafiken mellan Dalarna och Stockholm har pågått en längre tid. Jätten Swebus Express, med 300 miljoner i omsättning, köpte upp MasExpressen för ett år sedan.

En liten uppstickare med två bussar i vagnparken - Hugo Buss - inledde en lågprissatsning. Hugo Buss tar i dag 80 kronor för en enkelresa till Stockholm.

Swebus Express reagerade genom att anmäla konkurrenten till en rad myndigheter.

I ett brev till regeringen, Vägverket och länsstyrelsen beskyller Swebus Express´ affärsområdeschef Stefan Carlén Hugo Buss för att "stjäla resenärer" genom att gå in på deras bussar och värva kunder.

Något som Sebastian Hugó förnekar att de gjort.

I brevet påpekade Swebus också att Hugo Buss´ prissättning var "anmärkningsvärt låg" och att Swebus "gärna inbjuder berörda myndigheter till en räkneövning för att redogöra för kostnader för långväga busstrafik".

Eftersom det inte fanns någon anmärkning hos vare sig kronofogden, skattemyndigheten eller polisen så lämnade länsstyrelsen brevet utan åtgärd.

Branschtidningen Bussbranschen beskriver Swebus´ tillvägagångssätt i affären som "knappast hedervärt".

Bengt Henriksson, marknadsansvarig på Swebus Express, säger att de med prissänkningen vill "stimulera resandet" eftersom de "tappat resenärer till tåget". På frågan om prissänkningen syftar till att slå ut konkurrenter, blir han svaret skyldig.

- Det vill jag inte yttra mig om. Det här är en satsning som vi gör och målet är att få fler resenärer, helt enkelt, säger Bengt Henriksson.

Swebus har bara sänkt priset på den sträcka som Hugo Buss trafikerar. Ska man åka från Mora så blir det betydligt dyrare: 105-150 kronor för en vuxenbiljett.

Sebastian Hugó säger att Hugo Buss kommer att fortsätta driva verksamheten, men att det blir svårt.

- Ska vi fortsätta så måste vi nog snarare höja priserna. Annars så får vi sluta. Men vi kommer att försöka hålla samma stil som vi haft, vi är glada åt alla som åkt med oss och hoppas att de fortsätter, säger Sebastian Hugó.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons