Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord i fusktillslag

Annons

Precis som tidigare år har Försäkringskassan i Dalarna kontrollerat hur det varit med ärligheten under året.

Av de 300 extra tjänsterna som myndigheten fick i december 2005 får Dalarna ytterligare åtta personer som ska arbeta med kontroller av misstänkt fusk.

Men redan nu har de skärpta kontrollerna resulterat i en hel del polisanmälningar berättar juristen Lena Ersson på Försäkringskassan Dalarna som ska ansvara för den nya enheten.

-Det är fler än tidigare år. 135 undersökningar av misstänkt fusk är gjorda i hela Dalarna.

- Vi arbetar mer med dessa uppdrag sedan regeringen angett att det är prioriterat område, säger Lena Ersson.

-Det rör sig om summor från 2 000 kronor till 10000 kronor. 31 av ärendena uppgår till totalt 578 201 kronor så det är stora siffror.

De 43 polisanmälningarna är fördelade på 14 fall av tillfällig föräldrapenning, nio gäller bostadsbidrag, åtta gäller underhållsstöd, sex gäller barnbidrag, fyra gäller aktivitetsstöd, en gäller föräldrapenning och en övrigt.

- Vi ska alla kunna känna förtroende för socialförsäkringen och att ersättningar och bidrag inte betalas ut på felaktiga grunder, säger produktionsdirektör Maivor Isaksson vid Försäkringskassan.

De nya medarbetarna kommer bland annat att göra slumpmässiga kontroller av misstänkt fusk och ha kontakt med polis och åklagare.

Riktade fuskkontroller sker också mot olika förmåner, till exempel tillfällig föräldrapenning, bostadsbidrag, underhållsstöd och sjukpenning.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons