Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl skattechock för Smedjebacken

Annons

- Vi trodde att man räknat fel, säger kommunstyrelsens ordförande, Leif Nilsson (s).

Men så var det inte. När det statliga regelverkets variabler vad gäller befolkningens sammansättning av unga, gamla, utomnordiska medborgare och så vidare spelade ut alla kort för 2006 sjönk kommunens hoppfulla prognos som en sten.

Beskedet från statsmakterna var lika brutalt som tydligt - minus 16 miljoner mot prognosens resultat på 8,8 miljoner. I stället för ett behagligt plusresultat tonades verkligheten fram med hjälp av statens skatteomfördelningssystem - minus drygt sju miljoner kronor.

Eftersom kommunledningen knappast skulle kunna överklaga skattesystemet sinnrika effekter uppmanades politikerna och tjänstemännen på respektive förvaltning att se över hur mycket de kan skrapa ihop i sparåtgärder.

- Hittills har vi fått besked om att finns möjligheter att spara in cirka tio miljoner, meddelar Leif Nilsson efter gårdagens extra sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott.

- Men vi är inte nöjda och behöver mer, minst två miljoner till för att vi ska kunna sikta på ett resultat på åtta miljoner för 2006.

Från kommunledningens sida talas det om att sparåtgärderna ska vara "mjuka".

- Vi vill undvika uppsägningar, påpekar Leif Nilsson.

Införandet av en sorts förprövning gällande nyanställningar ger en vink om hur pengakranen kan dras åt. Alla anställningar ska granskas på personalkontoret innan de får klartecken.

- Det är ju på personal som man har överblicken över alla förvaltningarna, påpekar kommunstyrelsens vice ordförande, Jörgen Lindkvist (s).

Vidare skjuts anställningen av den personalstrateg, som skulle fylla luckan efter förre personalchefen Lennart Ströberg, på framtiden.

- Arbetsuppgifterna fördelas tills vidare mellan övrig personal.

Leif Nilsson pekar visserligen ut Smedjebacken som en av de största förlorarna i landet på skattefördelningen.

Men därmed inte sagt sagt att de stora investeringarna som aviserats läggs på hyllan. Exempelvis bygget av allaktivitetshallen och omdaningen av Kyrkskolan till högstadieskola fortsätter. Inte heller påverkas mångmiljonsatsningen på Bergaskolan.

- Andra mindre investeringar kan dock påverkas. Men det är ändå kassaflödet som avgör i vilken takt vi kan investera.

Lagom till fullmäktiges möte i juni ska nämndernas nya snävare budgetramar beslutas.

- Nämnderna behöver sedan lite tid på sig att anpassa verksamheten till de nya ramarna, så någon gång under augusti ska dom kunna presentera sina respektive sparförslag.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons