Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rejäl satsning på äldreomsorg

Annons

Svar till Eva Mattson med mamma:

Tyvärr så beskriver du den utbyggnad av antalet demensplatser som nu är planerad i Borlänge på ett felaktigt sätt. Du skriver att det "byggs inte så många nya".

Sanningen är den att det blir 50 nya platser för dementa, och det är en rejäl utbyggnad.

Hessegården som nu planeras omfattar 54 platser. Av dem så fylls 24 genom omflyttningar i nuvarande organisation. Men resultatet blir totalt 30 nya platser.

Sedan ska ett nytt demensboende med 17 platser byggas i Hagalundshuset. Dessutom tillkommer ytterligare tre platser för dementa som skapas inom de enheter som finns i dag.

Detta blir totalt 50 nya platser. Denna satsning leder också till att trycket på andra äldreboenden såsom bland annat ålderdomshemmen minskar.

Du hänvisar till omflyttningar från Oxen. Tre våningsplan i Oxen efter Tjärnavägen flyttar upp till Bergeby och Utsikten i habiliteringens gamla lokaler som rustats för Oxens boende.

Det blir inga färre platser. Den verksamhet som är för dementa i Oxenhuset blir kvar och kopplas samman med demensboendet i Ekoxen som ligger i fastigheten bredvid.

I de före detta servicehusen, Tjärnahuset och Hagalundshuset, bedrivs i dag en verksamhet med hemtjänst dygnet runt. Det finns både matsalar och terapi. Det som skiljer mot tidigare är att landstinget har ansvar för den sjukvårdande verksamheten.

Hagbacksgården fungerar som servicehus enligt tidigare modell.

Inför framtiden vill vi också satsa på att höja personalens kompetens. Vi gör det genom kompetensstegen där specialutbildning ges enligt tre modeller:

Skapandet av demensteam som arbetar med inriktning mot personer i eget boende. I detta projekt samarbetar kommun och landsting.

Sammanhållen hemvård, där kommunen och landstinget gemensamt svarar för tryggheten i eget boende.

Utbildning av vårdbiträden till undersköterskor på betald arbetstid.

Dessa satsningar skapar en bättre stabilitet i vår organisation och underlättar framtida rekrytering. På samma sätt så bidrar ambitionen att inrätta nya heltidstjänster positivt. Av totalt 249 som önskat heltid har 163 nu fått det. Vårt mål är att alla som önskat det ska få heltid senast 2008.

Jag tror också att försöket med ökat brukarinflytande i hemtjänsten kommer att ha en mycket positiv betydelse för att utveckla äldreomsorgen i vår kommun.

DORIS BRODÉN ORDFÖRANDE I GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

Mer läsning

Annons