Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt uppmanas tala för Östberg

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt måste ta upp den svenska fången Annika Östbergs fall när han träffar Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger i veckan.

Det anser Thomas Bodström (s), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Som justitieminister var Bodström djupt engagerad i att försöka få Östberg överflyttad till ett svenskt fängelse. Han skrev bland annat brev till den amerikanska regeringen och tog upp frågan med dåvarande justitieminister John Ashcroft.

Östberg är dömd för medhjälp till två mord begångna i april 1981. Hon var med när hennes pojkvän sköt en restaurangägare och en polis till döds. Under rättsprocessen erkände Östberg mord i utbyte mot att åklagaren inte skulle yrka på dödsstraff, och avtjänar sedan dess "25 år till livstid" i ett kaliforniskt fängelse.

Senast Östbergs fall var uppe till bedömning i delstatens kriminalvårdsnämnd 2005 blev det nej. Guvernör Schwarzenegger var då klart negativ till att hjälpa henne till Sverige. Han kallade Östberg för "en ondskefull mördare".

Att det blir ett möte mellan Reinfeldt och Schwarzenegger blev klart först i fredags. Någon dagordning för träffen på onsdag är inte klar, säger Reinfeldts medarbetare. Bodström säger sig "ha hört" att Östbergs fall inte ska tas upp.

TT

Mer läsning

Annons