Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt tror på klimattoppmöte

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att det finns goda förutsättningar att få till stånd det toppmöte om klimathotet som FN-chefen Ban Ki-Moon eftersträvar.

Detta trots att både USA och Kina sätter sig på tvären.

Den nye FN-chefen har gjort klimathotet till en av sina prioriterade frågor och aviserade för en tid sedan avsikten att få tillstånd ett toppmöte om frågan. FN:s sekretariat för klimatförändringar ville ursprungligen att det skulle hållas redan i september.

Men så blir inte fallet. I stället planeras ett högnivå-möte i september i New York som ska inleda förberedelserna för ett toppmöte 2008 eller 2009. Avsikten är att sätta press på världens ledare att förlänga Kyotoprotokollet, som är FN:s handlingsplan för klimatförändringar och vars första period löper ut 2012.

Men hittills har USA, som inte skrivit under Kyotoprotokollet, motsatt sig ett toppmöte, liksom Kina.

President George Bush har också bestämt motsatt sig de klimatmål som EU beslutat om och vägrar införa några utsläppstak för till exempel koldioxid eller andra växthusgaser. Det skulle hota amerikanska ekonomiska intressen så länge Kina och Indien inte heller gör detta, anser han.

Trycket ökar dock i USA, inte minst efter att flera tunga ledare för de stora amerikanska industrigrupperna i USA deklarerat nödvändigheten av att även USA inför tvingande utsläppsbegränsningar. Flera delstater har också infört varianter på detta, bland annat Kalifornien.

TT: Går den inte ut på att det som hotar den amerikanska livsstilen är man emot?

Han hänvisar till att de amerikanska presidentkandidaterna alla kommer att tvingas presentera klimatprogram. Den republikanske senatorn John McCain har till exempel redan tagit fram ett mycket ambitiöst utsläppsprogram, enligt Reinfeldt. Han tycker också att det finns "många intressanta skrivningar" från toppmötet mellan Bush och EU:s ordförande Angela Merkel i april.

George Bush tid som president går dock ut 2009. Kanske kommer mötet med sådana som den demokratiska talmannen Nancy Pelosi på tisdagen säga mer om USA:s framtida klimatpolitik.

TT

Mer läsning

Annons