Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt talade med Bush

Annons

Strax före klockan 16 svensk tid anlände statsminister Fredrik Reinfeldt och Sveriges ambassadör Gunnar Lund i en svart Lincoln town car till Vita huset i Washington. Klimat- och energifrågor stod överst på dagordningen för det timslånga mötet med president George|W Bush, men även Afghanistan, Darfur och svensk-amerikanska handelsförbindelser togs upp..

På exakt utsatt tid, klockan 17 svensk tid, avslutades mötet och pressen släpptes in i Ovala rummet.

Bush uttalade sin förståelse och tacksamhet över att Fredrik Reinfeldt hade gjort klimatfrågan till den centrala frågeställningen under mötet. Presidenten uttryckte också sin uppskattning av Reinfeldts "starka ledarskap".

Statsminister Fredrik Reinfeldt var mycket nöjd efter mötet.

Andra frågor som kom upp var de pågående Doha-förhandlingarna om frihandel, som är inne i ett känsligt skede. George Bush uttryckte optimism om att dessa kan komma att lyckas.

Andra frågor som kom upp var Irakkriget, där Reinfeldt mest lyssnade på Bush. Han tog inte upp frågan om alla irakiska flyktingar som kommer till Sverige, något han sade häromdagen att han skulle göra.

Över huvud taget framförde Reinfeldt inte någon kritik mot USA på någon punkt. Däremot uttryckte han efteråt sympati för George|W Bush som person.

Journalisterna som släpptes in i The Oval Office efter mötet fick inte ställa några frågor till Bush. I stället gjorde presidenten ett kort uttalande.

Presidentens optimism gällde även alternativa drivmedel.

TT

Mer läsning

Annons