Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt ser EU-festtext utan tyngd

Annons

En festtext utan förpliktelser. Så beskriver statsminister Fredrik Reinfeldt (m) deklarationen om EU:s historia och framtid som antas när EU firar 50-årsjubileum.

Deklarationen han talade om är redan klappad och klar och vid en ceremoni på söndagen i Berlin ska den skrivas under, i EU-medborgarnas namn, av den nuvarande EU-ordföranden, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och EU-parlamentets talman Hans Gert Pöttering.

Fredrik Reinfeldt och de andra 26 medlemsländernas stats- och regeringschefer ska inte skriva på. Alla eventuella tankar på att de skulle göra det fick strykas på ett tidigt stadium. Även om det är en lättviktig festtext, som den svenske statsministern tolkar den, så har medarbetare till stats- och regeringscheferna inbjudits att ha synpunkter på texten, första gången för snart två månader sedan.

Deklarationen är, i den svenska versionen, på tre glest disponerade sidor.

Den talar om Europas blodiga historia och uppdelningen mellan öst och väst men konstaterar att "vi medborgare i Europeiska unionen är nu lyckligtvis förenade".

Den handlar om de värderingar och värden som det europeiska samarbetet är grundat på, framgångar som samarbetet inneburit och vilka utmaningar som väntar.

"Den europeiska modellen kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar. Den gemensamma marknaden och euron gör oss starka och därigenom kan vi anpassa oss till den tilltagande globaliseringen av ekonomin och den ständigt ökande konkurrensen på de internationella marknaderna i enlighet med våra värderingar", heter det.

Statsministern säger att de som har infört den gemensamma valutan nog tycker att det är bra att den nämns, men han anser också att texten tar hänsyn till dem som inte har gjort det, som Sverige.

Vid en lunch på söndagen ska EU-ledarna ha en genomgång av vad som ska hända med det förslag till konstitution som röstades ned i Frankrike och Nederländerna 2005. EU-ordföranden Tyskland anser att deklarationens skrivningar betyder att EU-länderna går med på att reda upp i röran efter nejrösterna och anta nya reformer inom två år, före valet till EU-parlamentet sommaren 2009.

TT

Mer läsning

Annons