Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt på middag hos Merkel

Annons

I kväll var det statsminister Fredrik Reinfeldts och Irlands premiärminister Bertie Aherns tur bland EU:s regeringschefer att tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel bereda marken inför unionens toppmöte i slutet av juni. Det skedde vid en middag i Berlin.

Under middagen och diskussionerna om hur enighet kring ett nytt EU-fördrag ska kunna se ut skulle också frågan om de så kallade Köpenhamnskriterierna tas upp. Dessa handlar om vilka krav EU ska ställa på nya medlemmar.

Här har Sverige, med total politisk enighet i riksdagen, en avvisande uppfattning och vill inte att kriterierna skrivs in i ett nytt dokument. Sverige ser risken att dessa krav på demokrati, rättssäkerhet och marknadsekonomi ska förhindra eller försvåra en utvidgning av unionen.

Hon sade sig förstå dem som vill betona Köpenhamnskriterierna, eftersom dessa ju utgör grunden för EU.

Fredrik Reinfeldt sade att Sverige accepterar kriterierna som en grund men ser en risk att de kan användas i syfte att utesluta stater från gemenskapen.

Inför mötet med EU:s stats- och regeringschefer på midsommarafton träffar Merkel alla deltagare för att försöka skapa enighet om hur det dokument ska formuleras som ska lösa upp knutarna kring det havererade förslaget till EU-författning.

Kvällens två gäster utgör inte de största hindren för att den tyska ordföranden ska kunna hitta en kompromiss som alla 27 staterna kan godta. Polen och Tjeckien, två av de stater som tillsammans med bland andra Sverige inte ratificerat förslaget till EU-konstitution, verkar fortfarande vara de länder som Merkel har svårast att vinna för en lösning.

Fredrik Reinfeldt träffade i måndags Polens premiärminister i Warszawa och diskuterade de tyska planerna med honom. Hur dessa ser ut har ordförandelandet varit mycket noga med att hålla inom regeringschefskretsen.

TT

Mer läsning

Annons