Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt lyckades inte beveka Polen

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) far runt till "bråkstakarna" för att hjälpa EU-ordföranden Tyskland att sy ihop ramarna för ett nytt EU-fördrag till midsommar.

I Polen högg han i sten.

Det den polska regeringen vill ändra på är den röstvikt, och därmed makt, som Polen fick sig tilldelat och sade ja till när EU-ledarna gjorde upp om konstitutionen 2004. Konstitutionen röstades sedan ned av franska och nederländska väljare 2005, men EU-ordföranden Tyskland försöker lösa det hela genom att få med EU-länderna på en bantad variant. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill ha en uppgörelse om ramarna vid EU-toppmötet i midsommar, men Polen sätter emot.

Det bibehåller heller inte jämvikten och bekräftar inte stora EU-länders (bland andra Polens) ledarroll, hävdade Kaczynski.

Besöket hos den polske premiärministern är det senaste i raden av besök som den svenske statsministern tagit på sig för att bädda för en uppgörelse på toppmötet i midsommar i Bryssel. Han har gjort besök i tre länder som anses vara hinder för en uppgörelse: Polen, Nederländerna och Storbritannien och haft Tjeckiens premiärminister på besök i Stockholm.

Han anser att den polska debatten påminner om den svenska i början av 90-talet.

Däremot stödjer Sverige och Polen varandra i synen på ytterligare utvidgning av EU.

Båda tror att möjligheterna att stoppa ledningen på legal väg är mycket små.

TT

Mer läsning

Annons