Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reinfeldt kritiseras för tystnad

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt får kritik för att han inte tar upp för svenskarna viktiga frågor under sitt USA-besök _ Irak, Afghanistan, dödsstraffet och Annika Östbergs fall.

Han borde till exempel ha tagit upp dödsstraffet och Guantanamo under samtalet med den amerikanske presidenten, anser folkpartisten Birgitta Ohlson, ledamot i riksdagens utrikesutskott.

Det kan, enligt Ohlsson, finnas en poäng att koncentrera sig på en fråga, miljön, för att ge den extra tyngd.

Ohlsson tycker också att det borde vara en självklarhet att Reinfeldt tar upp Annika Östbergs fall när han möter Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger.

På den punkten får hon medhåll av kristdemokraternas förre ledare Alf Svensson, numera ledamot i utrikesutskottet.

Reinfeldt har sagt att han inte ska göra det.

Svensson har förståelse för att Reinfeldt valde att koncentrera sig på den viktiga miljöfrågan under mötet med Bush. Men han tycker att det borde ha funnits utrymme för att ta upp Guantanamo.

Socialdemokraterna var snabbt ute och kritiserade Reinfeldt för att han inte tog upp Irak under samtalen med Bush. S-ledaren Mona Sahlin menade att det närmast är en plikt för en europeisk ledare att göra det.

Det är bra att prata miljö, men man måste också ta upp de frågor som är intressanta ur ett svenskt perspektiv, anser han.

TT

Mer läsning

Annons