Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnskador för miljoner

Annons

På bara ett dygn föll lika mycket nederbörd som under en hel månad.

Hundratals anmälningar om översvämmade källare har redan kommit in till försäkringsbolagen.

Försäkringsbolagen Folksam och Länsförsäkringar, med tillsammans drygt 60 procent av villamarknaden i Skåne, har fått in cirka 900 anmälningar om översvämmade källare när Skåne på ett dygn fick en normal månadsnederbörd. Preliminärt bedöms skadebeloppen till 20_30 miljoner kronor. Och allt tar tid att åtgärda.

Både Karl-Eric Larsson, byggteknisk chef på Folksam, och skadechefen Hans Frank på Länsförsäkringar Skåne tror att det blir brist på byggentreprenörer som någorlunda snabbt kan åtgärda skadorna när källarna väl tömts på vatten och fuktig inredning och fått torka ur.

De omfattande översvämningar som drabbat Malmö var dock historia redan i morse, enligt Skånepolisen.

Vägverket uppmanar ändå allmänheten att ta det fortsatt försiktigt på vägarna.

Delar av det skånska vägnätet har hållits avstängda också i dag. Det var bland annat en del av E|6 vid Malmö, väg 778 utanför Skurup och passager under vägar eller järnvägar vid Lund, Lomma, Landskrona och Helsingborg. En sträcka mellan Röstånga och Klippan stängdes i dag sedan vattnet stigit i närbelägna Rönne å.

Utanför Landskrona måste ett stort hål i kanten av vägbanan på E|6 lagas. Banverket arbetar med att bygga upp de delar av banvallen på sträckan Landskrona_Helsingborg som sköljdes bort av regnet. Ett av spåren är avstängt, men arbetet beräknas bli klart i helgen.

Efter allt regnande, på mindre än ett dygn föll 85 millimeter regn, över Malmö_Lund-området väntar dock bättre tider för skåningarna. Enligt SMHI:s prognoser väntas bättre väder med start redan nu i helgen.

TT

Mer läsning

Annons