Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnoväder kan orsaka oljeutsläpp

Annons

SMHI varnar för mer regn till redan regnskadade Sydsverige. Dessutom hotas växter och djur av oljeutsläpp.

Räddningstjänst Syd har ökat sin beredskap inför söndagens väntade regnoväder. Folk i västra Skåne uppmanas att lägga tunga saker över brunnslocken i sina källare för att undvika att vatten kommer in i huset. Fuktkänsliga möbler bör flyttas och avloppsrör rensas, lyder andra råd.

För djur och växtliv finns en annan risk. Städernas underjordiska oljeskiljare hotar att läcka ut olja.

Oljeavskiljare finns nära alla verksamheter som hanterar olja, till exempel bensinmackar och verkstäder, och hindrar olja som rinner ner i brunnarna från att läcka ut i åar och bäckar. Men vid häftiga skyfall kan filtren bli överfulla och börja läcka.

Vid regnovädret i slutet av juni upptäcktes ett stort oljeutsläpp i Kalinaån utanför Malmö. Över 300 liter olja hade runnit ut från en asfaltstillverkare och rester av utsläppet finns fortfarande på växterna vid ån.

SMHI:s meteorologer säger att det troligtvis kommer att bli mer än 50 millimeter regn över södra Sverige med start på söndagen.

Jämförelsevis kom 85 millimeter när det var som värst i Skåne i början av juli. Då hittades en kvinna död i sin bil i en stor vattensamling och ännu pågår arbetet med att åtgärda skador på fastigheter och vägar.

TT

Mer läsning

Annons