Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnigt och snöfattigt även förr

Annons

Det var barmark under mitt besök till julottan nu i år lika som för 75 år sedan. Kyrkan var välfylld av bilburna besökare. Jag satt då och funderade på väderleken och att vi tidigare år åkt häst och släde till julottan. Jag kom att tänka på gamla berättelser från min far och svärfar Vicke Håkansson.

Min fader, Georg Magnusson, berättade att när han gick och läste för prästen år 1931, så fanns ingen snö under julhelgen. På den tiden var det näst intill obligatorisk närvaroplikt i kyrkan när man läste till konfirmationen.

Till kyrkan var det en mil. Häst och släde var inte att tänka på när inget slädföre fanns. Det blev till att cykla i stället.

Vidare berättade han att plöjningarna på åkrarna låg snöfria även i februari månad år 1932.

Som vi alla vet så blev Vasaloppet inställt detta år 1932 och även 1934. 1930-talet hade en hel del skiftningar i temperaturen.

Vidare kan berättas från skogsarbetarnas julledighet år 1931. När timmerkörarna tog ledigt till julhelgen så var markerna helt genomblöta av all nederbörd och blidväder. Bondhol Oskar Jonsson i Torgås berättade för Vicke Håkansson, Gråheden, att när timmerkörarna åkte hem till julhelgen gick vattnet högt upp på hästarnas skacklar när de korsade de överfyllda bäckarna.

Ingen tänkte nog på den globala uppvärmningen då detta väderfenomen ägde rum för 75 år sedan. De flesta tyckte nog att det var skönt med den snölätta vintern.

Nu får vi hoppas att snön kommer i riklig mängd och därmed ett gott nytt år.

LARS-AXEL MAGNUSSON

Mer läsning

Annons