Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet avtar i Småland

Annons

Källare och vägar drabbades av översvämningar. Dammar brast.

Lokalt kan det bli mellan 10 och 15 millimeter regn under torsdagen, men väderläget förbättras i det hårt drabbade Småland, enligt SMHI.

Stora mängder regn föll över det småländska höglandet under tisdagsnatten och onsdagen. Norr om Aneby noterades det högsta regnflödet med 104,2 millimeter regn under nederbördsdygnet.

Två dammar i Aneby rämnade under onsdagen, och läget för flera andra dammar i Småland bedömdes vara kritiskt på kvällen.

Både Spinnaredammen i Habo kommun och Röttledammen i Jönköpings kommun hade breddats vid 21-tiden och vatten rann vid sidorna av dammarna. Enligt räddningstjänsten var situationen beroende av att vattennivån inte steg ytterligare.

Två bostadshus nedströms från Röttledammen evakuerades under onsdagen. Ytterligare ett hus vid Mölarp utanför Flisby i Nässjö evakuerades, och industrier i Bruzaholm och Habo utrymdes.

Ett stort antal hus drabbades av översvämmade källare, och folk varnas för att dricka brunnsvatten som kan ha förorenats av avloppsvatten.

Det häftiga regnandet lättade under förmiddagen och på flera håll stabiliserades läget under kvällen.

Lokalt kraftiga skurar väntas i södra Götaland, och på sina håll kan uppemot 15 millimeter regn falla under torsdagen. Men på de flesta ställen väntas inte mer än 5_6 millimeter, enligt SMHI.

Cirka 7|000 tågresenärer och otaliga biltrafikanter drabbades av regnet som stängde av flera vägar och tågsträckor. SJ valde att ställa in flera tåg på sträckan Stockholm_Malmö under onsdagen till följd av översvämningar. Tillsammans med Banverket beslöt SJ att stänga av Södra stambanan mellan Mjölby och Nässjö till klockan 16 på torsdag. Bussar ersätter tågen på den drabbade sträckan.

TT

Mer läsning

Annons