Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regn och hetta problem i Europa

Annons

I Bulgarien har undantagstillstånd utfärdats i vissa städer till följd av värmeböljan som härjar.

I Storbritannien är det i stället regn och översvämningar som ställer till det när skolloven börjat.

Även i Centraleuropa skapar vädret problem. I Österrike har tre dödsfall inträffat i staden Graz närområde till följd av hettan. En 56-årig man hittades uttorkad i en park, och två personer i 80-årsåldern kollapsade.

Österrike har haft temperaturer på upp till 39 grader den senaste veckan.

Två människor dog också i Rumänien på fredagen när temperaturen steg till 40 grader. Därmed har sju människor dött av värmen där under veckan.

Enligt meteorologerna kommer rumänerna få fortsätta lida även under helgen.

Under en het tvåveckorsperiod i juni avled 30 människor av den starka solen.

I Bulgarien utfärdades undantagstillstånd i tre städer i södra delen av landet på fredagen. I nordöst dog en hemlös man i staden Doulovo, rapporterar AFP.

Stora bränder som antänts av hettan ställer till det i Bulgarien. I staden Stara Zagora bekämpades skogsbränder över en sträcka på en mil och lokalbefolkningen uppmanades att hålla sig inomhus på grund av dålig luft.

I Topolovgrad lyckades brandmän begränsa eldens framfart efter att den redan ödelagt 800 hektar vinodlingar och annat jordbruk. En tredje stor eldsvåda hade blossat upp nära Haskovo.

Regnet fortsätter att ösa ner över delar av Storbritannien. Den brittiska motsvarigheten till SMHI varnade på fredagen för åska och skyfall samtidigt som skolloven började, uppgav Reuters.

Värst utsatt verkar centrala och södra England samt Wales bli. Speciellt uppmanades trafikanter att vara uppmärksamma på förrädiska vägar.

Översvämningar råder i många områden; staden Hull och grevskapet Södra Yorkshire har störst problem.

Förra månaden var den våtaste juni i Storbritannien sedan mätningar började år 1914.

TT

Mer läsning

Annons