Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Register ska förbättra socialtjänst

Annons

Socialstyrelsen ska ta fram statistik om hur barn och ungdomar behandlas av socialtjänsten och ordna ett kvalitetsregister som visar vilken typ av hjälp som är bäst för barnen.

Det nya nationella kvalitetsregistret föreslås av regeringen i ett förslag som skickas till Lagrådet på torsdagen, och som Sveriges Radios Ekoredaktion tagit del av.

Hon tror att bristerna har lett till att en del barn "trillat mellan stolarna" och inte fått det bemötande och den uppmärksamhet som de borde ha fått. Bättre statistik ska tillsammans med det nya nationella kvalitetsregistret förebygga dessa problem.

Dessutom vill Maria Larsson på sikt kontrollera om kommunerna följer registret och göra en offentlig lista som visar hur väl kommunerna sköter sig.

Lagen väntas träda i kraft den 1 april 2008.

Enligt förslaget ska barn som omhändertas få information om vad som händer och få ökad möjlighet att själva komma till tals. Socialtjänsten ska också upprätta en genomförandeplan för barn som placeras i ett familjehem eller hem för vård och boende, så kallade HVB-hem. I den ska anges målen med insatserna, barnets och föräldrarnas inflytande över planeringen och hur barnets behov ska tillgodoses när det gäller förskola, skola och kontakter med föräldrar och andra personer som är viktiga för barnet.

Barn som varit placerade och som behöver stöd och hjälp efteråt ska få det.

Barn får inte placeras i jourhem om inte förhållandena i hemmet är utredda av länsstyrelsen och en tidsgräns införs så att ett barn inte placeras i jourhem i mer än två månader om det inte finns synnerliga skäl.

Länsstyrelserna ska med omedelbar verkan kunna stänga HVB-hem om det finns risk för att barnet far illa.

TT

Mer läsning

Annons