Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regissör filmvisar Jesu familjegrav

Annons

Fadern, sonen, skökan, sonsonen - och den heliga ande, eller?

En amerikansk stjärnregissör säger sig ha hittat Jesus familjegrav, men möts av djup skepsis från kyrkliga ledare och arkeologer.

Oscarsvinnaren James Cameron (Titanic) påstår att han gjort årtusendets arkeologiska scoop. Vid en presskonferens i New York visade han upp bilder på tio kalkstenskryptor som sägs ha innehållit kvarlevorna av Jesus, hans fru Maria Magdalena, deras son Judah, Jesus föräldrar Maria och Josef, liksom en person vid namn Matteus, möjligen Jesu lärjunge.

Kryptorna hittades ursprungligen 1980 av byggjobbare i färd med att uppföra ett bostadshus i Jerusalem.

Filmmakarna hävdar nu att de funnit bevis som tyder på att graven verkligen tillhörde Jesus och hans familj. Gravarna bär inskriptioner på arameiska, det språk som Jesus ska ha talat. På en av dem står "Judah, Jesus son". På en annan "Jesus, Josefs son". På ytterligare två kryptor står "Maria" och "Matia" (Matteus) på hebreiska. På en femte står "Mariamene e Mara" på grekiska, vilket skulle vara Maria Magdalena.

En statistisk analys av den här gruppen namn gör det mycket osannolikt att de skulle tillhöra några andra än just Jesus familj, hävdar filmskaparna i en dokumentär som sänds i amerikansk kabel-tv på söndag. Några inledande analyser av DNA-rester i gravarna sägs också slå fast att de som legat i gravarna "Jesus" och "Maria Magdalena" inte var släkt.

Fynden vore, om de skulle gå att belägga, förstås förkrossande för kristen teologi.

Kyrkliga ledare ur olika kristna denominationer stod därför på rad i världsledande medier och avfärdade det hela som ett spektakulärt och chockerande PR-jippo för att sälja en dokumentärfilm och en bok.

Men även professionella bedömare tvivlar.

Ett stort problem är att det finns så många "bibliskt illitterata" som inte kan skilja på vettiga bedömningar och så kallad "fantastisk arkeologi", säger han.

Israeliske arkeologen Amos Kloner, som undersökte gravarna när de hittades och slog fast att de härstammar från århundradet kring Jesu födelse, vägrar även han, på "historisk och arkeologisk grund" acceptera filmmakarnas tes.

TT

Mer läsning

Annons