Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Dalarna lyfter fram Dalabanan och olycksdrabbad vägsträcka som viktiga satsningar

Nyligen besökte en delegation från Region Dalarna regeringens remissmöte om den nationella transportplanen.
Delegationen gav då sina synpunkter på planen, bland annat att det behövs satsningar på Dalabanan samt E16 mellan Borlänge och Djurås.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Bankerna ger dig dyrare bolån i Dalarna än i Stockholm – Expert: "Strunta i storbankerna"

Parkera hunden medan du handlar – nu vill Jens från Orsa ta norska succén till Sverige

Se upp för falska reapriser – här är reglerna som butikerna måste följa

SÅ KÖPER DU PLUS

Med anledning av Trafikverkets förslag till den nationella transportplanen, som ska gälla mellan 2018 och 2029, så bjöd infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) in samtliga regioner och upprättare av regionala länsplaner till ett remissmöte.

Under mötet fick aktörerna presentera sina respektive regioners prioriterade infrastruktursatsningar, samt behov och önskemål om satsningar i den nationella planen.

– För Dalarnas del har satsningar på Dalabanan högsta prioritet och det handlar här om att diskutera frågan för att få till stånd ytterligare satsningar, säger Kent Söderlund infrastrukturstrateg på Region Dalarna, i ett pressmeddelande.

Region Dalarna skriver vidare i pressmeddelandet att: "Dalabanan är viktig både för att skapa starkare tillväxt längs med stråket, men också för att stärka den interregionala trafiken exempelvis mellan Dalarna, Uppsala och Stockholm, samt för att ge möjligheter till en eftertraktad regionförstoring".

Den olycksdrabbade vägsträckan på E16/riksväg70 mellan Borlänge och Djurås togs också upp. "En annan högt prioriterad satsning som kommer att lyftas är att utveckla och skapa en mötesfri vägsträcka mellan Borlänge och Djurås. Den här vägen är både olycksdrabbad och har mycket trafik", skriver Region Dalarna.

– Med dessa satsningar skulle vi förlänga den mötesfria vägen som idag går från Sala till Borlänge, och därmed få en väg som både är mer trafiksäker och ger bättre tillgänglighet, säger Kent Söderlund i pressmeddelandet.

Att få till ett mitträckt på den olycksdrabbade sträckan på E16/riksväg 70 mellan Borlänge och Djurås är en annan högt prioriterad satsning av Region Dalarna.

Region Dalarna kommer även att lyfta fram infrastrukturens betydelse för Dalarna som exportlän och betydelsen för besöksnäringen, sett till att Dalarna exempelvis är Sveriges fjärde största region inom besöksnäring.

Den 6 december ska Region Dalarnas direktion besluta om sitt yttrande gällande Trafikverkets förslag.

Utöver Kent Söderlund och Abbe Ronsten (S), ordförande för Region Dalarnas, deltog också Hans Unander (S), kommunstyrelseordförande i Malung-Sälens kommun, Anna Thunmarker från Dalabanans intressenter och Frida Ryhag från Länsstyrelsen Dalarna i delegationen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons