Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regimens favorit "vann" Nigeriavalet

Annons

Umaru Yar'Adua har utsetts till överlägsen vinnare i Nigerias presidentval. Men EU:s observatörer ger valet klart underkänt. Den hårda kritiken ger en bitter _ och farlig _ eftersmak för demokratin i Afrika.

Yar'Adua fick enligt det officiella resultat som kom på måndagen 24,6 miljoner röster. Den tidigare militärdiktatorn Muhammadu Buhari kom tvåa med 6,6 miljoner röster, trea blev den nuvarande vicepresidenten Atiku Abubakar med 2,6 miljoner.

Men minst 200 människor fick sätta livet till i våldsamheter i samband med valen i Afrikas folkrikaste nation, konstaterade samtidigt EU:s observatörsgrupp i skarpt formulerade slutsatser. Gruppen påpekade att liv offrades både i samband med regionvalen den 14 april och under president- och parlamentsvalen i lördags.

Förutom våldet kritiserar EU-observatörerna "den dåliga organisationen, bristen på insyn i processen, omfattande oegentligheter, den anmärkningsvärt höga graden av fusk, väljarföraktet och partiskheten".

Därmed sällar sig EU-gruppen till andra valövervakningsgrupper, bland annat lokala nigerianska, som i praktiken underkänt valen.

Mycket tyder också på att den "vanlige nigerianen" är djupt desillusionerad och tappar alltmer tilltro till den demokratiska processen. Enligt nya siffror från opinions- och forskningsnätverket Afrobarometern var 84 procent av nigerianerna år 2000 _ det vill säga året efter det att Nigeria övergått från militärt styre till demokrati _ tillfredsställda med hur den demokratiska processen fungerade. 2005 hade siffran dalat till 25 procent. Samma trend är tydlig i flera andra afrikanska nationer.

Enligt den USA-baserade organisationen Freedom House, som övervakar demokratier, är Zimbabwe och Gabon närmast givna i barometerns bottenskikt. Längst upp placerar organisationen länder som trots svåra problem lyckats genomföra anständiga val, exempelvis Mauretanien. Däremellan återfinns nationer som "slirat" betänkligt ur demokratiskt hänseende de senaste åren; Etiopien, Uganda och Gambia hör till dessa.

Frågan är var Nigeria hamnar efter de senaste veckornas "demokratiska" uppvisning.

TT

Mer läsning

Annons