Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsrätten ska avgöra tvist om a-kassa

Annons

Arbetslöshetskassan sa nej, länsrätten sa ja och kammarrätten gick på a-kassans linje.

Nu har Regeringsrätten beslutat att pröva om en ekonomistuderande från Gagnefs kommun ska få a-kasseersättning under en period då hon studerade vid högskolan.

Kvinnan från Gagnef hade avslutat sina heltidsstudier vid Högskolan Dalarna och anmälde sig till arbetsförmedlingen i hopp om att få jobb. I avvaktan på en anställning anmälde hon sig till en högskolekurs på deltid.

Det fick till följd att a-kassan nekade henne ersättning med motiveringen att eftersom hon studerade stod hon inte till arbetsmarknadens förfogande.

Gagnefsbon överklagade och fick rätt - i länsrätten. Den menade att hennes deltidsstudier inte utgjorde något hinder, utan att hon ändå stod till förfogande om hon skulle erbjudas ett jobb.

A-kassan gick vidare till kammarrätten och ett nej som blivit ett ja var plötsligt åter ett nej.

Kvinnan har därefter gått vidare till regeringsrätten, som anser att det behövs vägledning i form av praxis och därför beslutat att pröva ärendet.

Gagnefsbon berättar att hon av a-kassan per telefon fått beskedet att det ur ersättningssynpunkt inte skulle möta något hinder att hon påbörjade en deltidskurs. Hon hävdar vidare att om hon vetat att studierna skulle utgöra ett hinder för ersättning så skulle hon aldrig ha påbörjat kursen.

Mer läsning

Annons