Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsrätten gav Falubo rätt om indragen vapenlicens

Annons

I februari 1999 återkallade polisen 39-åringens tillstånd att inneha skjutvapen. Mannen hade då polisanmälts för att ha misshandlat och hotat en kvinnlig släkting.

Vapnen - tre för jakt och ett som minne - beslagtogs av polisen när anmälan gjordes, eftersom mannen ansågs som en olämplig innehavare av skjutvapen.

Det anmälda brottet avskrevs dock eftersom brott inte kunde styrkas.

När 39-åringen ville få tillbaka den indragna vapenlicensen begärde polisen ett utlåtande om hans psykiska hälsa. I början av 80-talet hade mannen vårdats för en psykisk sjukdom, men enligt det läkarintyg man nu erhöll var mannen frisk.

Men polisen tyckte inte att läkarintyget gav något säkert beslutsunderlag i ärendet, och bedömde att mannen fortfarande inte var lämplig att inneha skjutvapen.

39-åringen överklagade polisens beslut till länsrätten, och fick rätt. Polisen överklagade länsrättens beslut till kammarrätten, som också gav mannen rätt.

Men dalapolisen gav sig inte och gick ända till Regeringsrätten för att förhindra mannen att få tillbaka vapenlicensen. Nu har dock även Regeringsrätten gett 39-åringen rätt, och vapenlicensen är åter hans.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons