Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill tillåta frystorkning

Annons

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) vill ta initiativ till en lagändring som gör frystorkning möjlig som begravningsmetod.

Hon tillägger att hon är inställd på att ta fram en departementspromemoria och låta den gå på remiss med syfte att få fram en ändring i begravningslagen.

Tio avlidna förvaras redan nedfrysta i avvaktan på att frystorkning ska bli en godkänd begravningsmetod, vid sidan av kistbegravning eller kremering. Det sker genom att Skatteverket beviljat dispenser från den nuvarande begravningslagen, men i höstas signalerade verket att inga fler dispenser beviljats förrän rättsläget klarnat.

Det är inga större lagändringar som behövs för att göra den nya metoden tillåten. Men tidigare framstötar i frågan hos kulturdepartementet har inte gett några synbara resultat. Redan 2003 vände sig Församlingsförbundet till den dåvarande regeringen för att få den nya metoden "rättsligt definierad".

Frystorkning innebär att den avlidnes kropp kyls ned i flytande kväde och sedan skakas sönder till ett stoft som begravs i en lätt nedbrytbar kista.

TT

Mer läsning

Annons