Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen vill slopa Boxers monopol

Annons

Regeringen vill slopa Boxers monopol i det digitala marknätet. Flera operatörer ska i framtiden få sätta ihop och sälja programpaket.

I stort sett statliga Boxers monopolställning i marknätet har kritiserats hårt de senaste åren. Den bristande konkurrensen har fått EU-kommissionen att dra Sverige inför EG-domstolen. För några år sedan föreslog en statlig utredning att ett nytt och helt oberoende operatörsbolag skulle få sköta paketeringen av betal-tv i marknätet, men det förslaget har regeringen nu slängt i papperskorgen.

"Regeringen anser att det stämmer bäst överens med principen om konkurrens och ett fritt näringsliv om det är möjligt för flera företag att tillhandahålla abonnemang på betal-tv-tjänster till konsumenterna," skriver regeringen i en lagrådsremiss.

Enligt förslaget ska programföretagen tvingas samverka om de tekniska lösningarna så att hushållen som tar emot marksänd tv inte måste köpa ny box när de vill byta operatör. I framtiden blir det Radio- och tv-verket som beslutar om sändningstillstånden och en förutsättning för att få tillstånd är att programföretagen går med på tekniskt samarbete.

Vilka som ska få bli ny operatörer, och alltså sätta samman och sälja kanalpaket till konsumenterna, och vem som ska sköta den tekniska samordningen lägger sig regeringen inte i.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 februari nästa år. Regeringen vill förlänga de nuvarande sändningstillstånden till den 1 april 2008 och därefter ska tillstånden vara sexåriga.

De nya reglerna gäller bara betal-tv och påverkar inte de hushåll som bara vill ha SVT och övriga kanaler som sänds okodade i marknätet.

TT

Mer läsning

Annons