Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen uppvaktade Victoria

Annons

Kronprinsessan Victorias 30-årsfirande startade på Slottet i Stockholm.

Regeringen uppvaktade med ett tungt blått paket _ som visade sig vara en platt-tv.

Födelsedagsfirandet inleddes med presentöppning på Slottet. Klädd i lila knälång kjol och vit jacka och med blommor i håret tog kronprinsessan emot representanter från riksdag och regering samt företrädare för bland annat olika organisationer. Victoria var på mycket gott humör.

Statsministerparet Fredrik och Filippa Reinfeldt tog med sjuåriga dottern Ebba till firandet. Statsministern överlämnade från regeringen ett tungt stort blått paket. Det visade sig vara en platt-tv, tänkt till arbetsrummet på Slottet.

Av riksförbundet Sveriges lottakårer fick kronprinsessan en valfri kurs på Karlö herrgård och Carl Malmstens skola gav bort ett lönnbord med lönnfack. Kronprinsessan skrattade nöjt när hon hittade lönnfacket.

Även Nordiska museets & Skansens vänner kom med en present.

Det visade sig att kronprinsessan gissat rätt.

Hon log ännu bredare när Skansenakvariets chef Jonas Wahlström lämnade över en inramad bild på apan, som är en lejontamarin. Han förklarade att lejontamarinen är en av världens mest utrotningshotade apor.

Apan ska dock inte flytta in till kronprinsessan på Drottningholm, utan får stanna kvar på Skansen. En skylt ska informera besökarna om att den har en kunglig ägare.

Täby galopp gav 100|000 kronor i bidrag till Kronprinsessan Victorias fond och Västergötlands hertigdöme gav sin hertiginna ett naturum som ska byggas nära Läckö slott och heta "Victoriahuset". En restaurang- och konferensbyggnad planeras i anslutning till detta.

Efter presentöppningen fortsatte kronprinsessan födelsedagsfirandet ute på borggården, där militär och allmänhet tålmodigt väntade på födelsedagsbarnet. Hurraropen ekade mellan stenväggarna medan kronprinsessan Victoria gick runt och tog emot blommor bland de tusentals åskådarna.

Salut sköts från Skeppsholmen innan kungafamiljen åkte iväg till de fortsatta festligheterna på Öland.

TT

Mer läsning

Annons